Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Betala räkningar med kreditkort – fördelar och nackdelar

25 nov, 2022 
Kvinna som betalar sina räkningar med kreditkort
Fler bonuspoäng och större ekonomisk översikt! Här listar vi fördelarna och nackdelarna med att betala räkningar med kreditkort och förklarar hur du går till väga.
Annons
Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

Kreditkort blir allt vanligare som betalmedel och idag ses kortet inte längre som enbart en potentiell skuldfälla. I stället har fördelarna med kreditkorten blivit allt fler. Många väljer att ha två kort – ett kontokort för vardagliga småköp och ett kreditkort för större utgifter. Men hur gör man om man vill betala räkningarna med kreditkortet?

Här kan du läsa mer om fördelarna och nackdelarna med att betala räkningar med kreditkort och hur det går till!

Vad innebär ett kreditkort?

Ett kreditkort är ett betalkort som är kopplat till en kredit. Det innebär att säljaren får betalt i förväg av kreditgivaren, medan du betalar dina köp först efter en viss period. Varje gång du handlar på kreditkortet läggs summan till en samlad räkning som du får betala i en klumpsumma, eller delbetala senare.

Annons

De flesta kreditkortsgivare ger bonuspoäng eller fördelar för att locka kunder att använda just deras kreditkort. Swedbanks kreditkort Mastercard guld ger exempelvis bonuspoäng att ta ut i pengar och 15 öre per liter i rabatt på bensinstationer. SAS Eurobonus mastercard ger bonuspoäng som du kan använda till flygresor, och använder du kreditkortet Re:member Flex får du rabatt i olika webbutiker.

Hur betalar jag räkningar med kreditkort?

Det finns flera sätt att betala räkningarna via kreditkortet. De två vanligaste och smidigaste sätten är genom direktbetalning eller saldoöverföring.

Direktbetalning

Att betala räkningar direkt från kreditkortet har blivit en allt vanligare funktion hos kreditgivarna. Du loggar in via en app eller ”mina sidor” och betalar räkningarna på samma sätt som om du hade betalat från ditt bankkonto. Så fort betalningen godkänts ökar skulden på kreditkortets månadsfaktura. Tänk på att direktbetalning i vissa fall innebär en extra avgift samt ränta på betalningen, så kolla noga upp vad som gäller för just dig.

Annons

Saldoöverföring

Ett annat sätt att betala räkningarna via kreditkortet är genom att göra en så kallad saldoöverföring. Det innebär att du ansöker om vilken summa du vill ha överförd från ditt kreditkort till ditt bankkonto. Sedan betalar du räkningarna direkt över internet, precis som vanligt. Ibland kan även denna tjänst kosta en slant, så ta reda på vad saldoöverföring kostar hos din kreditgivare.

Kvinna som sitter vid datorn och betalar räkningar med kreditkort
Att kunna betala räkningarna med kreditkort är en tjänst som flera banker erbjuder idag.

3 fördelar med att betala räkningar med kreditkort

Här listar vi tre av de största fördelarna med att använda kreditkortet när du skall betala dina räkningar.

1. Bra ekonomisk översikt

En av de största fördelarna med att betala räkningarna via kreditkortet är att du samlar alla dina utgifter på ett ställe. Om både du och din partner har ett gemensamt kreditkort får ni dessutom hela hushållets kostnader på samma kreditkortsfaktura. Att se samtliga utgifter på samma ställe varje månad ger en större helhetsbild och förenklar skapandet av exempelvis en månadsbudget.

Annons

2. Fler bonuspoäng

Ju fler köp, desto fler bonuspoäng! Så brukar de flesta villkor hos kreditgivare lyda. Detta är någonting som blir en stor fördel om du beslutar att betala räkningarna via kreditkortet. Räkningar på fasta utgifter varje månad brukar ofta innebära stora belopp, vilket genererar mer bonuspoäng. Poängen kan sedan användas till allt från resor, rabatter eller uttag i kronor.

3. Uppskjuten betalning och delbetalning

När du betalar räkningar med kreditkortet kan du välja om du vill delbetala summan. Om du behöver göra ett stort inköp och vill undvika att ta ett lån, kan delbetalning vara ett alternativ för att sprida ut betalningen över flera månader.

Om bilen går sönder eller om du plötsligt blir arbetslös kan kreditkortet även fungera som en tillfällig lösning för att skjuta fram stora utgifter. Hos vissa kreditgivare är det helt kostnadsfritt att skjuta fram betalningen. Kom ihåg att aldrig göra uppskjutna betalningar till en vana, då riskerar du att låta skuldberget och räntorna växa.

Annons

Nackdelar med att betala räkningar med kreditkort

Det är viktigt att tänka på att det även finns nackdelar med att betala räkningar med kreditkortet. Som vi nämnt ovan kan det tillkomma både räntor och avgifter som endast står i det finstilta, men som innebär extra utgifter. Du behöver även ta hänsyn till att behandlingstiden när du betalar räkningar med kreditkort kan vara upp till fem bankdagar, så var ute i god tid.

Sist men inte minst, spendera aldrig pengar eller betala räkningar med kreditkortet om du inte med säkerhet vet att du kommer att kunna betala tillbaka. Tänk på att en betalning med kreditkort innebär att du handlar för pengar du inte har.

Källa: Resursbank, Compricer, Re:Member

Annons