Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Checklista: 10 saker att bocka av innan du köper nytt hus

28 apr, 2022 
AvJohanna Bengtsson
FotografTT, Fastighetsbyrån
checklista köpa hus
Vilka är de viktigaste sakerna att kolla upp när man köper hus? Fastighetsmäklaren Pär Gunnarsson listar tio saker att kolla upp och bocka av innan husköpet.
Annons
7 stylingknep inför visning av din bostadBrand logo
7 stylingknep inför visning av din bostad

Att köpa hus är en av de största investeringarna i livet. Det är med andra ord viktigt att ta reda på alla extra kostnader, förutsättningar och skyldigheter som ingår i ett husköp.

Fastighetsmäklaren Pär Gunnarsson har arbetat för Fastighetsbyrån i 17 år och sålt över tusen villor. Här listar han tio viktiga saker att veta om, fundera över och kolla upp innan du köper ditt drömhus.

Pär Gunnarsson Fastighetsbyrån
Fastighetsmäklare Pär Gunnarsson.

10 saker att tänka på inför husköpet

1. Köp och sälj i samma marknad

För att inte riskera att göra en förlustaffär är det bra om du säljer din nuvarande bostad och köper den nya vid ungefär samma tidpunkt.

Annons

Om du har en begränsad kalkyl är det bra att sälja först. På så vis är du på den säkra sidan om priset på den nuvarande bostaden inte blir vad du hade hoppats på. Har du en stark kalkyl kan du köpa först och sälja sen.

2. Betala för hus eller läge?

Ett hus kan man alltid förändra, men ett läge går aldrig att förändra. Fundera över om ni betalar för själva huset eller läget?

Om ni köper ett bra läge kommer huset bara att kunna bli bättre och en bonus, men köper ni huset utan läge måste ni renovera och hålla efter det noga för att behålla värdet.

3. Etablera goda relationer

Se inte banken som din fiende, utan tvärtom! Våga ställa frågor och be om hjälp, de har stor kunskap. Försök passa på att få råd och tips från både banken och mäklare under processen.

Den som säljer är inte heller din motståndare. Om ni får en bra relation kan du få massor av bra tips och råd om huset du köper. Det är mycket snack om att man ska vara så tuff och hård och förhandla, men det är ofta det motsatta som är den bästa taktiken.

Annons

4. Förväntas byggnationer i närheten?

Byggnationer i närheten av huset kan både vara positivt och negativt för husköpet. Om det byggs fler bostäder, affärer och skolor kan det såklart vara positivt för er, men det kan samtidigt betyda att ni bor i en byggarbetsplats under tio års tid.

Om ni flyttar in i ett populärt villaområde och det byggs lägenheter i närheten kan er bostad med tiden stiga högt i värde. När barnen blir äldre i lägenhetsområdet vill ofta familjerna ha kvar barnen i samma närområde och skolor, vilket innebär ett bra säljläge för er.

5. Besiktning och undersökningsplikt

Kom ihåg att du som köpare har undersökningsplikt. Det innebär att du inte kan få ersättning av säljaren i efterhand för fel som missats vid en noga undersökning, en så kallad besiktning.

Om det inte har gjorts en besiktning på fastigheten så bör det göras innan köp. En besiktning kostar omkring 10 000 kronor och i den får du bland annat veta om det finns något akut renoveringsbehov. Det blir allt vanligare att en besiktning redan är genomförd av säljarna. Om det inte har skett någon tillbyggnad eller renovering och en besiktning har gjorts inom 6 månader till 1 år så behöver du troligtvis inte göra en ny. Glöm inte att kontrollera så att besiktningen är utförd av ett pålitligt bolag och besiktningsman.

Annons

6. Pantbrev

Finns det pantbrev på huset? Om det redan finns pantbrev i fastigheten så tar den nya ägaren, alltså du, över detta. Pantbreven ska motsvara summan på ditt lån, så om det gamla pantbrevet är för lågt behöver du ansöka om ett nytt. Detta kostar pengar.

Exempel: Huset kostar 4 miljoner och du lånar 3 miljoner på banken. I huset finns ett pantbrev på 1 miljon. Då betalar du 2 procent av mellanskillnaden (2 miljoner) i så kallad stämpelskatt. Alltså 2 000 000 x 2 procent = 40 000 kronor.

7. Lagfart

Glöm inte att räkna in summan för lagfart i er budget. Lagfarten är ett bevis på att det är du som äger fastigheten och den ansöker du om hos Lantmäteriet. Lagfarten är alltid densamma och kostar 1,5 procent av köpeskillingen, alltså det pris som du och säljaren har kommit överens om.

Exempel: Köper du ett hus för 5 miljoner är alltså lagfartsavgiften 5 000 000 x 1,5 procent = 75 000.

8. Driftkostnad

Innan ni köper huset kan det vara bra att räkna ut den ungefärliga driftkostnaden för huset. Idag är elen dyr och kan påverka kostnaderna betydligt.

Annons

Ta reda på hur stor uppvärmningskostnaden för bostaden och vilken värmekälla som används. Finns det sätt att göra den billigare? Vad skulle det kosta att byta till en bättre uppvärmningskälla för att hålla nere kostnaderna i framtiden?

9. Buffert och renovering

Ta höjd för att det alltid kommer att komma oväntade kostnader när du köpt hus. Se till att vara förberedd på det oväntade genom att ha en realistisk buffert.

Det är en god idé att göra upp en femårsplan på renoveringar. Vad behövs göras direkt och i framtiden och vad väntas det kosta? Jämfört med en bostadsrätt behöver du i en egen fastighet stoppa in pengar i ditt hus då och då för att behålla värdet och hålla nolläget. Om du inte har en buffert för renovering kommer huset förfalla lite mer för varje år. Räkna in den renovering du behöver göra för att hålla nolläget, som en del av driftkostnaden.

10. Tillträde

Glöm inte att ta reda på, eller komma överens, om ett tillträde till det nya huset som passar både köpare och säljare. Tillträde om ett år kan vara jättebra för någon, eller helt omöjligt för en annan. Därför behöver ni veta förutsättningarna.

Den största risken vid långt tillträde är marknadsrisken. Den bostad ni äger idag, och som kanske skall finansiera det nya huset, kan gå upp eller ner i pris. Väg in den förhöjda risken i er kalkyl.

Annons