Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Checklista: 5 viktiga saker att göra direkt om du blir arbetslös

13 maj, 2022 
AvJohanna Bengtsson
Fotografunsplash
tips och checklista att göra om du blir arbetslös
Är du förberedd om du plötsligt blir uppsagd? Att vara med i a-kassan, ha en inkomstförsäkring samt en buffert kan vara räddningen om dagen skulle komma.
Annons
VIDEO: Checklista - 5 viktiga saker att göra direkt om du blir arbetslösBrand logo
VIDEO: Checklista - 5 viktiga saker att göra direkt om du blir arbetslös

Det kan kännas tråkigt och rent av onödigt att planera för en uppsägning. Men de senaste åren har coronakrisen och andra oroligheter i världen försatt många i plötslig arbetslöshet.

Den senaste siffran från Statistiska centralbyrån visar att 8,8 procent av svenskarna kan arbeta, men saknar ett jobb.

Vet du hur du själv skulle gå till väga om du blev arbetslös? Vem ska du vända dig till och i vilken ordning? Här har vi listat en rad viktiga saker som du behöver göra om du blir arbetslös.

Checklista: Att göra om du blir arbetslös

  1. Be om arbetsgivarintyg. För att du ska kunna söka ersättning från a-kassa behöver din arbetsgivare skriva ett arbetsgivarintyg som styrker var du har arbetat, hur mycket, din lön med mera.
  2. Skriv in dig på arbetsförmedlingen genom att kontakta närmsta kontor eller skriv in dig via arbetsförmedlingens hemsida, från den första dagen du är arbetslös.
  3. Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Om du inte är medlem i a-kassan kan du ansöka om grundersättning hos Alfa-kassan.
  4. Har du en inkomstförsäkring, eller är medlem i ett fackförbund där det ingår, kan du behöva ta kontakt med dem för att berätta att du blivit arbetslös.
  5. Om du vill sänka dina kostnader kan du kontakta Försäkringskassan för att ansöka om bostadsbidrag eller sänkt avgift för exempelvis barnomsorg.

Vanliga frågor om arbetslöshet

Vad händer egentligen om du blir arbetslös? Och vad har du för rättigheter om du säger upp dig själv? Vi reder ut frågetecken kring uppsägning, a-kassan och arbetslöshet.

Vad krävs för att få ersättning från a-kassa?

Du behöver vara inskriven hos arbetsförmedlingen för att kunna få ersättning. Kravet är att du ska kunna vara beredd att ta ett jobb direkt samt uppfylla något av följande två krav:

Annons
  • Du har jobbat i minst 6 månader med minst 60 timmar per kalendermånad under det senaste året.
  • Du har jobbat i minst 420 timmar under 6 sammanhängande månader, med minst 40 timmar i var och en av de 6 månaderna under det senaste året.

Hur mycket får jag i bidrag?

Om du har varit medlem i en a-kassa i minst ett år så kan du få upp till 80 procent av din tidigare lön, men dock max 26 400 kronor per månad före skatt.

Om du har varit medlem kortare tid, eller inte alls, kan du ansöka om grundersättning. Den uppgår till 11 220 kronor i månaden före skatt, beroende på hur mycket du har jobbat tidigare.

Vad innebär inkomstförsäkring?

Då a-kassan har ett maxtak på hur mycket ersättning du får ut, väljer många att teckna en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringen kompletterar a-kassans ersättning och höjer den upp till 80 procent av din lön, utan maxtaket. En inkomstförsäkring behöver du själv teckna via exempelvis din a-kassa, försäkringsbolag eller via ett fackförbund.

Vad händer om jag säger upp mig?

För att kunna få arbetslöshetsersättning om du själv säger upp dig från ditt jobb krävs det att du kan bevisa att du hade giltiga skäl för uppsägningen. Sådana skäl kan exempelvis vara:

Annons
  • Du blir sjuk av ditt arbete och kan inte bli omplacerad.
  • Du blir utsatt för mobbning på din arbetsplats.
  • Din arbetsplats flyttar så pass långt bort att du inte kan dag- eller veckopendla.
  • Du får inte din lön utbetald.
  • Dina deltidsdagar har tagit slut.

Om du inte kan bevisa någonting av ovan kommer du att vara utan ersättning från a-kassan i cirka 10 veckor. Sedan kommer du att kunna få a-kassa som vanligt.

Hur påverkas min pension av arbetslösheten?

Om du får a-kassa är det viktigt att den deklareras som inkomst. Då får du nämligen fortsättningsvis pensionsrätter i den allmänna pensionen. Däremot får du ingen tjänstepension under tiden du är arbetslös, i och med att du inte har någon arbetsgivare. Det kan därför vara en god idé att sätta undan en summa varje månad till ett privat pensionssparande, som kompenserar det du annars förlorar.

SE OCKSÅ: Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en krisBrand logo
SE OCKSÅ: Så mycket behöver du ha i buffert - för att klara en kris
Annons