Ekonomi
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor
Slå på ljud

Det var på en middagsbjudning där Eva Persson inte kände någon av de andra gästerna som det började. På bordet stod en skål med ihopvikta lappar med frågor som fiskades upp och diskuterades under kvällens gång.

– Jag fick en fråga som löd: “Om du fick sex månader ledigt, vad skulle du göra då?” Mitt svar kom så himla snabbt. Utan att tänka på det sa jag att jag skulle bygga upp mitt eget företag, bli min egen chef och pilot. Det kom så självklart att det överrumplade mig på något sätt och sedan kunde jag inte riktigt släppa den tanken, säger Eva Persson.

Hon hade då jobbat i bokbranschen i 15 år, de sista åren som kommunikationschef inom Bonnierförlagen. Ett drömjobb men också en tjänst som innebär ett högt tryck.

– Det finns sällan några dalar, man hoppar från topp till topp, så i mig fanns också en inbyggd längtan efter något slags utveckling och lite bättre balans. Jag började ifrågasätta och tänkte att “jag ska jobba i ett halvt liv till, hur vill jag att det ska se ut”.

Pandemin fick Eva Persson att starta eget

Frågorna låg och puttrade och så kom coronapandemin.

– Det bromsade upp mig lite. Min aktieportfölj dök och flera av mina vänner som var konsulter förlorade sina uppdrag, säger Eva Persson.

Men tiden i hemmakontoret gav också insikter – trots att pandemin innebar mycket stress med lanseringar som behövde ställas om kände hon plötsligt att hon hade balans.

– Jag jobbade nog mer än någonsin men jag var lugn. Jag kunde hämta och lämna barn utan att rusa genom kollektivtrafiken, jag gick lugnare, jag körde bil lugnare. Det var många saker som gick upp för mig och jag började fundera på mitt nästa steg, säger Eva Persson.

Eva Persson

  • Ålder: 40 år.
  • Familj: Man och två barn.
  • Bor: Stavsnäs på Värmdö.
  • Gör: Driver Pilot Kommunikation som jobbar med strategi, projektledning och projektsamordning inom marknad och kommunikation.

– Vill jag bli kommunikationschef någon annanstans? Nej, det var det ju inte för jag kan knappt tänka mig en bättre plats. Vill jag ha högre lön? Nej, det var det inte riktigt heller. I stället landade jag i att jag vill äga mitt jobbliv. Jag vill jobba med de här spännande författarna och böckerna, det som jag tycker att jag är riktigt bra på, men jag vill göra det på mina villkor.

Startade Pilot Kommunikation

Hon sa upp sig den första arbetsdagen efter semestern i somras och startade sitt eget företag Pilot Kommunikation.

– Hela den här processen har varit som en skilsmässa. Det har varit nattångest och tvivel, säger Eva Persson.

– Sedan hade jag den enorma turen att när jag talade om för mitt arbete hur jag har tänkt så fick jag ganska snabbt frågan om jag vill fortsätta som konsult på uppdrag. Det är väldigt lyxigt att känna den tryggheten när man drar igång. Det hade jag verkligen inte räknat med när jag sa upp mig, jag gjorde det med gråt i rösten och drar på handen.

Trots att företaget är nystartat känner hon nu en trygghet – inte minst då hon räknade ordentligt på ekonomin.

– Jag gör inte bara det här för balans utan jag vill ju fortfarande ha en bra affärsmässig situation. Jag vill tjäna pengar på det jag gör. Jag tittade på vilken årslön jag vill ha och hur mycket jag vill jobba och givet de två parametrarna – hur mycket behöver jag snitta per månad för att gå i mål? När jag sedan hade den där nattångesten kunde jag i alla fall tänka att jag har gjort hemläxan, säger Eva Persson.

Tre tips från Eva Persson

1. Säg det högt och synliggör det. Börja berätta hur man tänker för folk man litar på eller sätt det på papper om man drivs av det.

2. Tillåt dig att älta. Det är många som säger “kör, bara kör” men tillåt dig att älta för det är stora beslut och man kan inte ta steget förrän man känner sig redo.

3. Gräv där du står och be om råd och hjälp. Det finns så mycket kunskap och kompetens runt dig bara du börjar ställa frågor.

Läs mer:

40-årskrisen fick Anneli att satsa på författardrömmen

Så får du koll på din ekonomi – äntligen

Experten: Så sparar du ihop till en halv miljon kronor

Mest läst