Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Då ska barn börja få månadspeng – sparexpertens tips

01 nov, 2021 
När ska ens barn få sitt första kontokort, hur hur bör du tänka kring veckopeng och månadspeng?
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ger sina bästa tips på hur du lär dina barn att vara ekonomiska.
Annons
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

Som förälder vill man att ens barn ska lära sig att bli ekonomiska och förstå pengars värde – men hur gör man egentligen för att det ska bli så? Många drar sig för att prata om pengar med sina barn, men sparekonomen Frida Bratt tror på att göra privatekonomi till något normalt i det dagliga samtalet.

Här är hennes bästa tips för hur du ska tänka när du vill lära dina barn om pengar och ekonomi!

Förstå att barn redan är redan digitala

Ofta är det vi vuxna som ojar oss över att barn inte kommer kunna lära sig pengars värde utan fysiska mynt och sedlar. Min tro är att vi kan lägga den åsikten åt sidan. Barn är redan digitala idag. De spelar spel, de kommunicerar digitalt, de använder digitala hjälpmedel i skolan. För barnen kommer det inte vara konstigt att även pengar är digitala, och därmed lite mer abstrakta.

Annons

Börja prata pengar tidigt

För att lära barnen förstå pengars värde är det bra att börja prata pengar tidigt. Vad är pengar? Vad kostar en klubba i affären? Varför måste vuxna jobba och få lön? Den typen av frågor kan man prata om med mindre barn.

Ge barn ansvar efter mognad

Att få månadspeng är att få ett större ansvar än att få veckopeng, eftersom det krävs hushållning i en hel månad framåt. På frågan om ditt barn ska få månads- eller veckopeng så är svaret att du som känner ditt barn bäst kan svara på det. Barnet måste vara tillräckligt moget för att kunna hushålla med pengarna. Om barnet får så pass hög månadspeng att många saker ska ingå så är det också att ge barnet ett större ansvar.

Ha tydliga regler för vad som gäller

Om ni har kommit överens om en viss summa i månadspeng så sätt regler för vad den ska räcka till. Det viktigaste här är tydlighet hos båda sidor så det inte blir tjat, missförstånd eller bråk.

Annons

Låt veckopengen vara pedagogiskt verktyg

Försök att inte skjuta till extrapengar, månadspengen är ju ett verktyg för att lära barnet att hantera pengar. Om han eller hon vet att hen oavsett får extra så försvinner det pedagogiska momentet. Med veckopeng lär sig barnet att resultaten blir olika om hen väljer att konsumera direkt, alternativt spara så summan växer sig större.

Kom med motkrav

Fundera på om vecko- eller månadspengen kommer först efter att du ställt några motkrav. Som att barnet ska plocka ur diskmaskinen eller sortera tvätt, eller vad det kan vara. Ska det gå att tjäna extrapengar? Här är det upp till dig som förälder, och det viktigaste är att ni är överens om vad som gäller.

Låt barnet göra misstag

Det är en klyscha men man lär sig av misstag. Det gör inget att det blir tokigt ibland, kanske lärde barnet sig något av det.

Dags för kontokort?

Bankerna erbjuder barnanpassade kontokort med beloppsgränser, med tillhörande app så att barnen kan hålla koll på kontot. Man kan som förälder helt enkelt föra över månadspengen dit, och när den är slut är den slut.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons