Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Då ska du låna pengar - och då bör du undvika lån

26 sep, 2021 
AvJohanna Bengtsson
Fotografdan coleman, SPP
Shoka Åhrman
Bilar, båtar, kläder och renovering. Idag går det att låna pengar till nästan alla prylar och tillfällen. När i livet är det läge att låna pengar, och när bör du i stället spara? Feminas ekonomibloggare Shoka Åhrman reder ut.
Annons
DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnenBrand logo
DIY-hack: Så torkar du blommor snabbt i mikrovågsugnen

Att ta ett lån för att renovera köket, köpa den senaste mobilen eller en ny tv är enklare än någonsin. Ibland sker det genom ett snabbt knapptryck i mobilen.

– Skuldsättningen ökar, särskilt bland unga som idag tar dyra krediter. Undersökningar visar även att fler ansöker om skuldsanering än någonsin tidigare. Vi lever i ett konsumtionssamhälle där vi inte bara drivs av att köpa saker utan dessutom uppmanas att betala varan senare, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP och Feminas ekonomibloggare.

Lär dig skilja på olika typer av lån

Hon har skrivit boken Medveten ekonomi och jobbar dagligen för att hjälpa människor att bli medvetna om sina ekonomiska beslut. Enligt Shoka finns det tillfällen i livet då ett lån är direkt nödvändigt och andra tillfällen då det är onödigt. Det gäller först och främst att lära sig skilja på olika typer av lån.

Annons

– Det finns lån utan säkerhet och lån med säkerhet. Bostadslån och billån är lån där banken har en säkerhet, i form av bilen eller bostaden, att lösa in om du skulle få svårt att betala. Det blir en trygghet för både dig och banken som gör att räntan blir lägre och bättre, säger Shoka.

Lån utan säkerhet kallas även för blancolån och det innebär att du kan låna till i princip vad som helst. Då den som lånar ut pengarna inte har någon säkerhet blir räntan betydligt högre.

– För att få ett hum om vilka summor vi pratar om ligger räntan på ett bostadslån med säkerhet på omkring 1,30 procent, medan ett blancolån kostar alltifrån 3 procent hos bankerna upp till 30 procent för så kallade snabblån.

Vilket lån du än tar, och vad pengarna än går till, bör du ha en tumregel i åtanke.

– Du ska alltid kunna betala av dina lån om du plötsligt får minskad inkomst. Du kan bli sjuk eller arbetslös, vad som helst kan hända. Just nu har vi dessutom extremt låga räntor som kanske inte håller sig låga i all evighet. Ta bara lån för sådant som är nödvändigt. Punkt. Allt annat är oviktigt, säger Shoka Åhrman.

Annons

Låna eller inte låna? Experten reder ut

Vi har listat några olika tillfällen och prylar som är vanliga att ansöka om lån för. Shoka Åhrman ger sin syn på när du bör ta lån – och när du tjänar mer på att spara ihop pengarna själv.

Bostadslån

– Ett lån till en lägenhet eller ett hus är definitivt ett rimligt lån att ta under livet. Det är ett nödvändigt lån i form av att du behöver tak över huvudet och det har dessutom en relativt hög säkerhet och en låg ränta. Vid beviljning av ett bostadslån utgår banken från kalkyler som visar om du kommer att kunna betala lånet även om räntorna stiger, säger Shoka Åhrman.

Billån

– Utgå från din egen ekonomiska situation. Är ett billån helt avgörande för att du ska kunna arbeta utanför staden eller förenklar det din familjevardag? Om svaret är ”Ja” är det värt att ta ett billån. Men du kanske inte nödvändigtvis behöver den dyraste bilen? Ett billån är ett lån med säkerhet i form av bilen, men det har en högre ränta än bostadslån. Det ligger på omkring 4 procent och uppåt.

Annons

Studielån

– Studielån är ett av de billigaste lånen du kan ta. Även om ett studielån inte har en säkerhet i form av ett hus eller en bil, är det en investering för framtiden. Studielånet kommer troligtvis resultera i en högre lön och större chans till jobb. Två bra argument för att ta lånet.

Låna till renovering

– Om du ska ta ett lån för att renovera din bostad behöver du fundera på anledningen till renoveringen. Tror du att renoveringen leder till en värdeökning av bostaden? Håller köket på att förfalla, eller är det enbart ett lyxval att vilja ha ett snyggare kök? Shoka anser att ett lån för renovering bör avgöras av vilken lånegrad du i dagsläget har på bostaden.

– Har du bara lån till hälften av vad bostaden är värd har du ett fint tillfälle att låna och renovera. Har du däremot redan belånat upp till maxtaket bör du fundera om det är värt att låna mer för den typ av renovering som inte är helt nödvändig.

Lån för köp av kläder, smink, elektronik mm

– Alla former av lån utan säkerhet kostar mer än de smakar. Är du verkligen villig att betala av den där tröjan, tv:n eller sminket under en längre tid än vad du har nytta av den, än den fungerar eller när du har tröttnat på den? Det du går med på när du köper på avbetalning med ränta är att du betalar mer för en produkt än vad den egentligen kostar. Fråga dig själv om det är värt det.

Annons