Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Du har använt fläkten fel i alla år – smarta knepet som gör att den drar mindre el

10 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografPexels, TT
Varma dagar betyder ofta hög elräkning. Men lugn, här är knepet som gör att du kan spara pengar.
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Just nu är det mycket som kostar – rent ekonomiskt. Mat, ränta... Elen, inte minst. Men lugn. Det finns ett smart knep som du kan ta till, om du vill hålla ner elräkningen i sommar. Och det handlar om hur du använder din fläkt.

Förmodligen har du nämligen använt fläkten fel i alla år. Dock är det väldigt lätt att fixa till misstaget du gjort.

Sommarmånaderna är egentligen den perfekta tiden att spara lite pengar. Anledningen? Ditt hus, eller din lägenhet, behöver ju inte värmas upp. Men, med det sagt... Energipriserna förblir höga, och ekonomikämpande hushåll bör vara försiktiga med att köra elapparater för mycket och för länge. Se därför över alla dina elprylar därhemma! Kan du skruva ner kylen, stänga av handduktstorken och skippa hårfönen? Och, förstås, använder du fläkten på rätt sätt?

Smarta fläktknepen som sparar pengar

Även om du behöver använda din fläkt under långa perioder, som att ha den påslagen på natten, så finns det också sätt att hålla nere kostnaderna. Vi har tittat på några vanliga misstag som människor gör när de använder en fläkt. Först ut: sänk effekten. Det kan tyckas självklart, men det bästa sättet att spara energi med en fläkt är att skruva ner den till en lägre inställning.

Annons

– Fläktarna är som mest effektiva på sin lägsta effektinställning, så välj den lägsta hastighete, säger Sarah Broomfield, energiexpert.

Ska du köpa en ny fläkt? Se till att satsa på en modell som håller dig sval även på lägsta effekt.

Annat då? Kom ihåg att fläktar faktiskt inte kyler ner luften – de får dig bara att känna dig svalare. Luften som rör sig över din hud kan visserligen sänka din kroppstemperatur men den kommer inte att göra så mycket åt värmen i ett rum. Men det finns knep att ta till!

– Du kan placera din fläkt framför ett öppet fönster för att förbättra dess kyleffekt.

– Ett ännu bättre knep är att placera en skål med isbitar framför fläkten, vilket ger dig en härlig sval bris.

Och kom ihåg, om du inte planerar att vara i rummet är det ingen idé att lämna fläkten på, eftersom den inte kommer att göra något åt värmen i själva rummet.

En expert har dessutom avslöjat den optimala positionen för en fläkt – för att hålla rummen svala och luftiga.

– Sätt fläkten i ett hörn eller på golvet där luften är svalast!

Annons