5 saker som drar mest el i hemmet
0:57

Efter reklamen: 5 saker som drar mest el i hemmet

(0:57)

Slå på ljud

Energikris, rusande elpriser, inflation och räntehöjningar. Får du också ont i huvudet av det ekonomiska läget? Vi översköljs med nyheter och budskap om hur priserna höjs och en kommande vinter som kan bli mörk på mer än ett sätt.

Men hur påverkas vi egentligen av den höjda styrräntan, och hur ska man tänka för framtiden?

Arturo Arques är privatekonom på Swedbank och sparbankerna, och i en intervju med P4 Gotland rekommenderar alla att se över sin ekonomi.

– Vi påverkas allihopa mer eller mindre. De flesta av oss har lån. Bor man i villa eller en bostadsrätt så är det många som har väldigt mycket lån, säger han i radiokanalen.

Smarta knepet på flygplanet för en bekvämare resa

Så ska du tänka inför julen

Trots att det än så länge bara är början av hösten så menar ekonomen att det är dags att planera för julen redan nu, för att inte riskera att du inte har råd med julfirandet du vill ha. Det viktiga är att sätta upp en budget, och inte spendera pengar helt utan plan.

– Ska det bli någon julskinka på julbordet, och ska det bli några julklappar till barnen så är det hög tid att man gör en budget nu, inte sen. Undviker alla onödiga småutgifter och planerar noga alla större inköp. Det finns inga genvägar, det är bara det som gäller, säger Arturo Arques till P4 Gotland.

5 misstag att undvika när du byter jobb

I en intervju med DI, som Omni har rapporterat om, så kommer tvåbarnsfamiljer i småhus i genomsnitt ha 2800 kronor mindre att röra sig med i jul än vad de hade i somras.

– Det är en av de största förändringarna i konsumtionsutrymme som vi någonsin har sett, säger bankens privatekonom Arturo Arques till tidningen.

Mest läst