Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Ekonomiska julklappar - expertens viktiga tips

16 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT/Pexels.
Under julen är det lätt att hamna i att man ger ”slit och släng”-julklappar, som ingen kanske egentligen vill ha.
Vill du istället vända det och ge klappar som är mer hållbara men som också kan fortsätta ge mer över tid?
Feminas ekonomiexpert Shoka Åhrman ger sina bästa tips på ekonomiskt smarta julklappar!
Annons
Så får du ekonomin att gå ihop i julBrand logo
Så får du ekonomin att gå ihop i jul

Inför julen är vi många som funderar över vad vi ska ge våra familjemedlemmar i julklapp – vad vill barn och barnbarn ha egentligen, och vad behöver de? I ett samhälle där hållbarhet börjar bli något vi pratar mycket om har hållbara julklappar blivit något som allt fler funderar över.

Ett bra sätt att både spara på miljön och ge bort något som barn eller barnbarn verkligen behöver är att starta ett sparande i julklapp. Feminas ekonomiska expert, sparekonomen Shoka Åhrman, menar att de som funderar på att starta ett sparande i julklapp dock måste tänka på vissa saker.

– Sparkonto kan vara ett första steg, men gäller det sparande till barn eller barnbarn, ett långsiktigt sparande, då är det bättre med en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Ett vanligt sparkonto ger i dagsläget ingen eller låg avkastning, och med inflationen minskar till och med pengarnas värde över tid.

Annons

När man startat sparandet är det sedan upp till en själv om man vill ge bort ett månadssparande i julklapp, eller sätta in en klumpsumma som start. En variant är ju också att varje år sätta in en julklappspeng på kontot.

– Små belopp över tid gör stor skillnad om man investerar dem i fonder, och inte lägger dem på ett vanligt sparkonto med låg ränta. Sparande i fonder eller aktier ger ränta på ränta-effekten.

Ge bort händelser

Som barnfamilj kan man också välja bort leksaker som barnen ändå slutat leka med om några veckor, i förmån för att göra något roligt med familjen längre fram – som ett besök på en nöjespark. Det går också att översätta till julklapparna man ger till andra vuxna, där vi ofta köper presenter som ingen egentligen vill ha.

– Vi som är lite äldre köper ofta det vi vill ha själva. Det är fint och trevligt med gåvor, men samtidigt kanske vi hellre längtar efter något annat. Ett alternativ är att prata ihop sig om en gemensam julklapp, som upplevelser eller varför inte en gemensam weekendresa?

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons