Misstag undvika under mellandagsrea
Så får du ekonomin att gå ihop i jul
1:41

Efter reklamen: Så får du ekonomin att gå ihop i jul

(1:41)

Slå på ljud

Black Friday, Cyber Monday och mellandagsrean. December är sannerligen årets största reamånad. Men så lätt faller du väl inte för frestelser, röda prislappar och snabba klipp – eller?

Att bli drottning av rea och göra riktiga kap är kittlande, men det är stor risk att du köper grisen i säcken. Därför har vi samlat sju ekonomiska misstag du vill undvika att göra under mellandagsrean.

Enkla spartips i vardagen – 8 knep

7 misstag under mellandagsrean

1. Du spontanshoppar

När du står där i djungeln av röda prislappar glömmer du bort allt du lärt dig om 48-timmarsregeln. Att sova på saken innan du slår till? Nej, skulle inte tro det!

Planera dina reaköp, annars är risken stor att du ångrar dig en månad senare när plagget fortfarande hänger oanvänt i garderoben.

2. Köper i princip på ordinarie pris

Innan du slår till på den där prylen du är sugen på bör du kolla upp prisutvecklingen på en jämförelsesajt som pricerunner eller prisjakt. Är varan verkligen billigare än vanligt? Risken är att du köper varan på näst intill ordinarie pris, men med sämre returrätt.

14 statementplagg som lyfter varje outfit i vinter

3. Glömmer värdera varan

När någonting har kostat 2000 kronor men nu kostar 1000 kronor kan vi bli förblindade av den tusenlapp vi ”tjänar”. Du glömmer då att värdera varan för priset den verkligen har. Är den värd 1000 kronor för dig? Eller vill du mest bara göra ett klipp?

mellandagsrea tips

Gör en ordentlig research innan du ger dig ut på shoppingtur under rean.

4. Handlar för icke-pengar

Har du det skralt på kontot i slutet av december? Då råder vi dig att fundera över om du verkligen bör shoppa prylar på kredit eller faktura.

Köp enbart saker för pengar som du har, oväntade utgifter kan komma och då står du där utan att kunna betala för reaköpet.

5. Köper kortvarig lycka

Kan lycka köpas för pengar? Ja, tänker du i ruset av en ”bra deal”. Men kicken av materiella ting är sällan långvarig. Om varan inte är någonting du kan se dig själv använda om ett år, eller ens ett halvår, gör du bäst i att låta bli.

8 ekonomiska nyårslöften som kan rädda din ekonomi 2022

6. Luras av tilläggsförsäkringar

Om du köper dyra saker som en mobiltelefon, cykel eller vitvaror under rean erbjuds du ofta en tilläggsförsäkring. Låt dig inte luras av att betala massor av extra hundralappar (och plötsligt förlora värdet av rean) för en extra försäkring som redan ingår i din hem- eller drulleförsäkring.

7. Glömmer kolla returpolicyn

Om du shoppar på nätet under mellandagsrean ingår ofta (med få undantag) 14 dagars ångerrätt. I fysiska butiker är returpolicyn inte alltid lika självklar. Glöm inte att alltid fråga i kassan vad som gäller kring öppet köp och bytesrätt på reavaror.