Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Ellie Sandin är ensamstående med fyra barn – här är hennes bästa budgettips

21 jun, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, YOUTUBE
På sociala medier inspirerar Ellie Sandin andra genom att, via videos, ge budgetsmarta tips. Nu berättar hon för Femina om tre av sina mest (och bäst!) använda knep.
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

På sin YouTube-kanal vloggar Ellie Sandin, 38, om livet som ensamstående mamma till fyra fantastiska killar, födda år 2006, 2007, 2009 och 2020. I sina videos ger hon dessutom, löpande, tips på hur man kan leva lite billigare. I skrivande stund har hon nära 10 000 prenumeranter som följer henne för att ta del av henne smarta knep och enkla tänk gällande ekonomi.

– Jag började med budget på grund av ökade matkostnader och ökande boendekostnader. Jag hittade inga andra konton på YouTube som körde samma sak så därför började jag göra det där, berättar Ellie för Femina.

Under den senaste videon skriver hon såhär:

”Det är dags att gå igenom reklambladen igen och dra iväg och handla efter veckans kampanjer. Detta får mig att tänka på er som kommenterat att det är klart att jag har tid att leta matsvinn när jag inte jobbar eller jobbar hemifrån för det är ju precis vad jag har gjort. De flesta jobbar inte 7 dagar i veckan utan har någon dag då de kanske kan komma iväg och kolla i butikerna? Man kanske kan försöka någon gång i veckan?”

Annons

Femina fick en pratstund med Ellie som delade med sig av sina allra bästa budgettips till Feminas läsare.

Smarta tipsen för att spara pengar

– Planera dina måltider! Genom att planera dina måltider i förväg kan du undvika överflödiga inköp och därmed minska risken för att maten blir dålig. Skapa en veckomeny och gör en inköpslista baserad på den. På så sätt kan du köpa endast de ingredienser du behöver. Jag brukar alltid skapa min inköpslista EFTER att jag varje måndag kollat på reklambladen. Jag handlar en gång i veckan för att kunna få ut de bästa erbjudanden varje vecka. Sedan letar jag först och främst matsvinn i butikerna som jag fryser ner och planerar måltider på. På så vis har jag alltid frysarna fulla på protein köpt på matsvinn och de veckor som kampanjbladen är sämre så tar jag från tidigare matsvinn, slår Ellie fast.

Hon fortsätter:

– Tips två: utveckla förvaringssystem! Organisera din kyl och frys, och i mitt fall även matförråd, på ett sätt som gör att du enkelt kan se och nå de livsmedel du har. Detta hjälper dig att undvika att maten blir dålig och glöms bort.

Och sista tipset då...

– Förstå bäst-före-datum. Bäst-före-datum är inte samma sak som utgångsdatum. Många livsmedel är fortfarande säkra att äta efter bäst-före-datumet, så länge de inte visar tecken på försämring. Lita på dina sinnen och använd din bedömning för att avgöra om maten är ätbar eller inte.

Annons