Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Experten: 6 tips för att gå tillbaka till kontoret

11 feb, 2022 
AvAino Oxblod
FotografPressbild, Pexels.
Med släppta restriktioner är det många som har fått gå tillbaka till kontoret, eller som kommer göra det inom en snar framtid.
Men efter närmare två år med hemmajobb kan det kännas konstigt och ovant.
Bokaktuella arbetslivsexperten Nicolas Jacquemot ger sina bästa tips för att hitta tillbaka till ditt jobbjag.
Annons
TV: 6 tips för att gå tillbaka till kontoretBrand logo
TV: 6 tips för att gå tillbaka till kontoret

Äntligen har restriktionerna slopats och samhället öppnat upp för ett någorlunda normalt liv igen. Med det kommer återgång till kontoret. Men hur gör man när det känns konstigt och ovant, och vad ska man egentligen tänka på? Nicolas Jacquemot, arbetslivsexpert och aktuell med handboken Självledarskap listar sina bästa tips för Femina.

1. Gå igenom jobbgarderoben

Två år i mjukisbrallor? Du är inte ensam! Lägg en eftermiddag på att gå igenom dina kläder och se vad du eventuellt behöver uppdatera för kontorsoutfiten. Många tycker att det ska bli roligt att klä sig i annat än luvtröja. Jag är en av dem, säger Nicolas Jacquemot.

2. Tänk på vad du saknat

– Om det är motvilligt som du måste tillbaka till jobbet så ställ dig frågan: ”Vad har jag saknat under distansjobbandet?” Kanske är det spontanprat vid kaffeautomaten, lunch med kollegorna, fönstershopping på stan och after works? Nu blir det möjligt igen.

Annons

3. Respektera varandras integritet

– Det är lätt att känna sig socialt ur form efter lång tid hemma. Därför är det bra att mjukstarta relationerna på jobbet. Undvik alltför många påtvingade aktiviteter i början och respektera att det kan ta ett tag för alla att hitta sina nya rutiner. Sitter ni i kontorslandskap så diskutera gemensamt om det är dags för nya regler.

4. Skapa nya vanor med kollegorna

– Under tiden hemma har du sannolikt skaffat vanor som du gillar. Men behöver du verkligen slopa dem? Sannolikt inte. Kanske är ni flera som vill göra samma sak. Diskutera och hitta nya roliga vanor ihop. Kreativa promenadmöten? Lunchyoga en gång i veckan? Gemensam träningstimme med instruktör? Go for it!

5. Hitta dina hybridrutiner

Många arbetsgivare erbjuder sina anställda att kombinera hem- och kontorsjobb. Rätt utnyttjat kan det vara guld värt, men det kan kräva lite organisering. Tänk på vad du vill få ut av dagarna som du arbetar hemma respektive på jobbet och planera utifrån det. Vad behöver du lugn och ro för att utföra? De uppgifterna kanske du vill göra hemma. Vad passar bäst att diskutera i fysiska möten? Lägg de mötena under kontorsdagarna.

6. Säg farväl till FONO

– FONO, ”Fear Of Normal”, var ett av förra årets nyord enligt Språkrådet. Rädslan för normalitet som kan infinna sig när vi ska återgå till det normala. Men i stället för att frukta rutinerna så fokusera på det roliga som kommer med jobbåtergången. Omfamna vardagsglädjen.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Se också: 5 impopulära yrken - trots höga lönerBrand logo
Se också: 5 impopulära yrken - trots höga löner
Annons