Kvinna som vill skilja sig
Ekonomi
1:05

Efter reklamen: Familjen Mandelmann – 5 saker du kanske inte visste

(1:05)

Pengar är känsligt. Inte bara att diskutera med kreti och pleti utan även med sin bättre hälft. Många undviker ekonomisnack i ett förhållande. Inte förrän allt ställs på sin spets och tanken på separation slår rot blir min, din och vår ekonomi ett angeläget ämne.

Klarar jag mig på min lön? Vem står som ägare till huset? Är bilen min eller partnerns? Vilka avtal har vi? Gäller överenskommelser som inte skrivits ned? Går du i skilsmässofunderingar är det bäst att kavla upp ärmarna och ta reda på fakta.

Det framhåller Mia Ingelström som är personlig tränare i ekonomi i sitt eget företag. Katastroftankar leder ingen vart och du kan definitivt ha en ekonomi som gör att du kan separera. Men alla har inte det.

- En av fem kvinnor har inte råd att skilja sig och så många som sju av tio tror att ekonomiska skäl skulle vara en orsak till att de skulle stanna kvar i en dålig relation. Ett problem är att man delar upp ekonomin som om enbart pengar har ett värde. Man glömmer att tid och engagemang i familjen och att ta hand om barnen också ska värderas, säger hon.

Se till att ha koll på pengarna i relationen

Att den som tjänar minst i förhållandet är föräldraledig och vabbar mest är vanligt. Det påverkar familjens totala ekonomi minst. Men för kvinnan, för det är oftast kvinnan som är hemma, ger det lägre inkomst och lägre pension. Då kan det bli kärvt om hon vill gå isär.

Mia Ingelströms tips är att ta reda på så mycket fakta som möjligt om den egna och familjens ekonomi. Skaffa sig koll på pengarna oavsett var man befinner sig i en relation. Inte vara naiv heller.

-Har ni nyss träffats, ta upp pengar redan på tredje träffen. Fråga om din dejt har snabblån, till exempel. Sådana saker. Många problem kan undvikas om man tidigt ser att man har olika inställningar till pengar och ekonomi. Är ni redan ett väletablerat par med barn och bostad är det hög tid att ta tag i pengarna.

Ekonomi

De startade aktieklubb för att finansiera sina resor

Vem betalar vad?

Och det finns fler sätt att ta upp ekonomin än att säga ”jag vill skiljas”. I pandemitider är det naturligt att fråga vad som händer om ni blir sjuka eller arbetslösa. I värsta fall om någon dör. Och hur blir era pensioner? Ordet separation behöver inte ens nämnas om du vill få koll på inkomster, utgifter, lån, försäkringar och avtal.

-Många par delar på de fasta kostnaderna men hur mycket var och en har kvar varje månad har de inte koll på. Om kvinnan dessutom köper kläder och mat medan mannen står för bilen och sommarstugan kan det bli tufft. Bilen och sommarstugan har ett värde men det har inte konsumtionsvarorna, säger Mia Ingelström.

Det här får betydelse om ni ska dela på er. Är ni sambor ska bostad och bohag som köpts för gemensamt bruk delas lika vid en bodelning. Inget annat. Den som köpt bilen äger den, likaså den som köpt sommarstugan och står som ägare för den - om ni inte skrivit ett avtal som säger att ni äger hälften var.

Ekonomi

Fördelningen av pengar kan påverka hur du känner för din partner

Börja bygg en hållbar ekonomi

Är ni gifta har ni rätt till hälften var vid en bodelning - men allt delas inte. Det som är enskild egendom delas inte. Juridiken styr.

-Det finns kryphål som kan göra att tillgångar ”försvinner”. Därför är det bra att ta reda på fakta och rådfråga en expert, säger Mia Ingelström.

I takt med att du tar reda på mer kan du börja sköta dina pengar på ett smartare sätt. Tänka långsiktigt. Ta större ekonomiskt ansvar. Det är aldrig för sent.

-Ändrar du livsstil kan du spara mycket. Kunder till mig kan plötsligt lägga undan 3000 kronor per månad istället för inget alls. En kund ökade sparandet massor - från 3000 kronor per månad till 18 000 – och ansåg att livskvaliteten till och med var högre än innan. Du kan börja bygga en hållbar ekonomi, säger Mia Ingelström

Enbart det faktum att du och din partner börjar prata pengar och samarbeta kring ekonomin kan lösa andra knutar.

-Ni kan komma närmare varandra och du kan bli mindre benägen att vilja separera.

Har du råd att lämna?

1. Utgifterna. Det finns appar, bankens till exempel, där du ser utgifterna varje månad för olika poster. Dela upp i fasta och löpande utgifter. Ta även reda på hela familjens utgifter. Vilka är onödiga? Vad går att spara in på?

2. Inkomsterna. Om du jobbar deltid, kan du gå upp i heltid? Höja lönen? Jobba extra?

3. Bostaden. Kan du hyra lägenhet? Har du råd att köpa? Kapitalinsats behövs plus inkomst som ger kreditvärdighet. Kolla med banken vad som gäller.

5. Lånen. Står du som låntagare? Äger du det som skulden avser?

6. Sparandet. Börja spara om du inte redan gör det. Högre risk ger högre avkastning på lång sikt.

7. Avtal. Skrivna avtal är tryggare än muntliga, mejl och inspelningar är också bra. Var förvaras de? Har ni avtalat att du ska kompenseras för inkomsttappet för att du varit hemma mer med barnen? Har det skett? Vem äger bostaden? Kolla det.

8. Enskild egendom. Har ni äktenskapsförord som gör egendom till enskild? Finns tillgångar som är enskild egendom genom gåva eller testamente? Kolla det. Bodelning som exempelvis gör din ärvda sommarstuga till din egen går annars att göra inom bestående äktenskap.

9. Pension. Registrera ditt eget pensionssparande som din enskilda egendom. Annars ingår den i bodelningen om ni är gifta.

10. Ta hjälp av någon kunnig men tro på dig själv och din förmåga.