Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Expertens smarta spartips för föräldralediga

25 nov, 2021
AvJohanna Bengtsson
Fotografadrian beck, pexels
spartips från Christina Sahlberg till föräldralediga
Att bli förälder innebär inte bara kärlek och lycka – utan även mindre pengar. Därför bad vi sparekonomen Christina Sahlberg ge sina bästa spartips för att göra föräldraledigheten fri från pengaångest!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Blöjor, nappar, barnvagn och femtioelva andra prylar. När det är dags för föräldraledighet blir utgifterna ofta fler, samtidigt som inkomsterna minskar. Denna ekvation kan göra vem som helst stressad.

TV: 7 smarta spartips för föräldraledigaBrand logo
TV: 7 smarta spartips för föräldralediga

Som tur är finns det hjälp att få! Vi bad sparexperten Christina Sahlberg ge sina bästa spartips till nyblivna föräldrar. Christina arbetar som sparkekonom på Compricer och har även skrivit boken Fixa din privatekonomi.

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg är civilekonom, författare och har en examen i psykologi.

Prata tidigt om ekonomin

Christina tipsar om att redan i början av graviditeten sätta er ner tillsammans och prata ihop er om ekonomin. Det är även bra att direkt skicka in ett moderskapsintyg till Försäkringskassan.

Annons

– Då får ni tillgång till jättebra mätverktyg på hemsidan. Där kan ni jämföra hur det påverkar ekonomin beroende på hur många dagar ni tar ut föräldraledighet och vad skillnaden blir beroende på hur mycket ni båda är hemma, säger Christina Sahlberg.

Om ni har delad ekonomi tipsar Christina om att man utifrån storleken på sin lön eller föräldrapenning betalar en procentsats till hushållets utgifter.

– Tyvärr är det fortfarande flest kvinnor som tar ut föräldraledighet, även om de tjänar mer än sin partner. Förra året tog kvinnor ut 68 procent av dagarna. Man gör givetvis som man vill, men det är viktigt att komma ihåg att den som tar ut mest ledighet förlorar både i framtida löneökning och pension, säger Christina Sahlberg.

7 spartips för föräldralediga

För att föräldraledigheten ska vara fri från pengastress och bli så jämställd som möjligt finns det några enkla knep att ta till. Här ger Christina Sahlberg sina bästa spartips för föräldralediga.

Annons

1. Bygg en buffert tidigt

Börja vänja er vid vad som komma skall och dra ner på kostnaderna redan innan föräldraledigheten börjar.

– Vi är duktiga på att spara om vi ska åka på resa, så varför inte spara till föräldraledigheten på samma sätt? Spara en valfri summa varje månad på ett sparkonto med ränta. Det kommer att kännas jätteskönt att ha en buffert där, säger Christina.

2. Spara pension

– Om ni inte delar ledigheten lika kan ni skapa rättvisa genom att spara pension till den som är hemma mest. Den som fortsätter jobba mest kan sätta över premiepension till sin partner eller så kan ni spara privat på ett eget sparkonto.

3. Tänk på SGI:n

SGI står för sjukpenninggrundande inkomst och är grunden till hur mycket föräldrapenning du får genom Försäkringskassan. Om du gått ner i arbetstid kan det vara värt att gå upp i procent igen inför föräldraledigheten.

– Om du inte når upp till taket för att få ut maximalt kan det kanske finnas möjlighet att jobba extra eller övertid på din arbetsplats?

Annons

4. Kolla upp föräldralön på arbetsplatsen

Vad många inte vet är att det kan finnas en kollektivavtalad föräldralön på din arbetsplats som är en stor förmån för dig som föräldraledig.

– Föräldrapenningen innebär 80 procent av din lön, men om din arbetsplats har denna förmån kan bolaget gå in med 10 procent extra under ett halvår. Det innebär att du då får 90 procent av din lön, säger Christina.

5. Bebisen behöver inte alla prylar

– En bebis behöver inte allt som det görs reklam för. Ni kan enkelt spara pengar genom att låna av vänner eller köpa second hand. Vissa föreningar har klädbytardagar där det går att lämna in gamla saker och köpa det andra inte längre behöver.

6. Gör gratisaktiviteter

Det är få delar av livet som innehåller så mycket gratisaktiviteter som föräldraledigheten. Mammaträning i parker, öppna förskolan och mammagrupper. Ta vara på det! Och kom ihåg, en liten bebis behöver inga lyxiga utflykter. En fika hos en lekkamrat eller en picknick i parken är mer än nog.

7. Kolla över avtalen

När man blir förälder är det lätt att stirra sig blind på kostnaderna för barnmat och andra bebisprylar. Men glöm inte att även titta på andra kostnader, abonnemang och avtal, tipsar Christina.

– Om ni exempelvis har ett bolån på tre miljoner kan det göra stor skillnad att få ner räntan från 2- till 1, 5 procent. Väldigt många skulle lyckas med det genom att bara ringa till sin bank och förhandla, och därmed spara 15 000 kronor om året.

Se också: Det tar 6-7 år att ta igen lönegapet som uppstår under föräldraledighetenBrand logo
Se också: Det tar 6-7 år att ta igen lönegapet som uppstår under föräldraledigheten
Annons