Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Flytta ihop? Så mycket tjänar ni på att bli sambos 2022

27 apr, 2022 
Tjäna pengar på att bli sambo
Bo isär, köpa nytt eller flytta ihop i den enes bostad? Om ni väljer det sistnämnda alternativet kan ni spara tusenlappar varje månad. Det visar en ny undersökning.
Annons
Juristen: Det här ska ni tänka på när ni flyttar ihopBrand logo
Juristen: Det här ska ni tänka på när ni flyttar ihop

Ett par som väljer att flytta ihop i den enes lägenhet på 45 kvadratmeter kan spara omkring 11 292 kronor i månaden. Det visar en ny undersökning gjord av Länsförsäkringar.

Med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik och Konsumentverket har Länsförsäkringar jämfört hur mycket ett par tjänar på att flytta ihop i olika delar av landet.

Spara till större boende

Om två personer i innerstaden i Stockholm bor i varsin lägenhet på 45 kvadrat betalar de i snitt 14 886 per person för att bo och leva, vilket blir 29 772 kronor för båda. Om de istället flyttar ihop betalar de 9 240 per person, alltså 18 480 kronor. Med andra ord sparar de 11 292 kronor per månad på att bo ihop.

– Förutom att det förstås är romantiskt och mysigt att bo ihop är det också bra rent ekonomiskt att kunna dela på utgifterna. Pengar som blir över kan istället sparas, till exempel till kontantinsatsen för ett större boende eller för ett mer långsiktigt sparande, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.

Resultatet av undersökningen, län för län ser du nedan. Vill du se samtliga län klickar du här.

Emma Persson betonar vikten av att diskutera ekonomi samt skriva ett samboavtal innan ni flyttar ihop.

Annons

– Glöm inte att prata om ekonomin, helst innan ni flyttar ihop. Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det jätteviktigt. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar. Att planera för en gemensam framtid, även ur en ekonomisk aspekt, kan till och med stärka kärleken, säger Emma Persson.

Ekonomiska tips för er som ska bli sambos

Här tipsar Länsförsäkringar om fyra saker som är extra viktiga att tänka på när ni blir sambos.

  1. Sätt er ned och prata om hur ni ska dela på utgifterna. En jämställd ekonomi skapar bättre förutsättningar för er att bygga upp en egen ekonomisk trygghet vid sidan av den gemensamma.
  2. Prata om vad ni ska göra med pengarna som ni nu får över. Tjänar en av er mer än den andre är det också klokt att enas om hur ni ska fördela de löpande gemensamma utgifterna. Den en av er som tjänar 15 procent mer kan exempelvis stå för 15 procent mer av de gemensamma utgifterna.
  3. Står du för maten och hushållskostnaderna och din sambo köper bilen och andra kapitalvaror? Det gör ingenting så länge ni bor ihop men om ni skulle separera är det bra att tidigt tänka på vilket värde som finns kvar i det som ni betalat för. Som sambo är det extra viktigt att se till att stå på kontrakt och kvitton vid köp av kapitalvaror tillsammans så att man blir samägare.
  4. Håll koll på sambolagen. När två ogifta personer bor tillsammans i ett parförhållande blir de sambor. Som sambor har ni ett sämre juridiskt skydd jämfört med om ni vore gifta. Ta reda på vad som gäller just för er situation.

Källa: Länsförsäkringar, Svensk Mäklarstatistik, Konsumentverket

Annons