Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Från rookie till börshaj – så gör du

14 sep, 2021 
AvEva Rydinger
FotografPrivat
David Jönsson
Under de senaste åren har börsen gått som tåget – bortsett från den tillfälliga störtdykningen våren 2020. Och när räntan är obefintlig på sparkontot söker sig allt fler till börsen och drömmer om att casha hem den stora vinsten. Men att investera i fonder och aktier har alltid sina risker.
Annons
TV: Från rookie till börshaj - så gör duBrand logo
TV: Från rookie till börshaj - så gör du

Hur går man egentligen från rookie till börshaj? David Jönsson, produktansvarig på BetterWealth, reder ut begreppen och ger några goda tips på vägen.

Vad är egentligen skillnaden på aktier och fonder?

Att köpa aktier innebär att du blir ägare till en andel av ett bolag. Som aktieägare har du rätt till att medverka på bolagets bolagsstämma och du har också rätt till eventuell utdelning.

Och vad är en fond?

Ja, det är helt enkelt en samling aktier eller andra värdepapper, där du köper in dig med en andel. I stället för att du köper en aktie, köper du många på en gång. En fond kan vara inriktad mot en viss bransch, en viss typ av tillgångar eller ha ett särskilt geografiskt fokus. Fonden har en fondförvaltare som sköter om fonden och bevakar fondens intressen. För att göra detta tar förvaltaren ut en förvaltningsavgift.

Annons

– Säg att man vill investera i aktier, men inte riktigt vet vilken aktie man vågar köpa. Men kanske tror man på något inom teknik eller kanske USA. Då kan man välja en fond som är inriktad mot detta. Tycker man det är svårt också att välja fond kan en fondrobot vara ett bra alternativ. En fondrobot är enkel att komma igång med och du får en sammansatt portfölj av flera olika fonder. Dessutom håller den koll och byter ut dina fonder om det skulle komma billigare eller bättre, säger David Jönsson.

Men kan man verkligen lita på en fondrobot?

– Ja, det kan du. Och kanske mer än på en rådgivare som kan ha sovit dåligt eller haft en stökig morgon … Med en robot kan man ta det i sin egen takt, och de behandlar alla exakt likadant. De populäraste robotarna i Sverige har tillstånd av Svenska Finansinspektionen.

Skillnaden mellan att investera eller spekulera

Så vad ska man tänka på innan man börjar köpa aktier eller fonder? Om man verkligen vill satsa bör man tänka efter noga, menar David Jönsson. Han vill också peka på skillnaden mellan att investera och att spekulera. Att spekulera gör man när man går på känsla. Den som ska investera bör ha ett tydligt avkastningsmål, en tidshorisont och en risktolerans. Han fortsätter:

Annons

– Den som vill testa för att komma igång kan göra det hos en bank eller någon nätmäklare. Vill man däremot investera mer långsiktigt bör man kontakta en rådgivare – eller använda en robotrådgivare. Fördelen med sistnämnda är att de ofta har lägre avgifter samt är mer öppna med valet av fonder som är bäst för just dig – och inte för banken.

Aktie eller fond – vad ska jag välja?

En aktie har fördelen att den inte har någon förvaltningsavgift och du investerar i exakt det bolag som du tror på. Men en aktie ska man endast köpa om man tror sig veta något om bolaget och att det man “vet” är något som påverkar hur andra kommer se på bolagets framtida värdering.

– Vet man inte detta bör man fundera på om det inte är bättre med en fond. En fond innehåller många olika aktier och kan därför ge en bättre riskspridning. Fonder kan också vara fördelaktigt om man vill investera i en hel marknad samtidigt eller i en sektor. I dag finns det dessutom många indexfonder med väldigt låga avgifter.

Annons

Börsens svängningar - så påverkar de dig

Historiskt sett har börsen svängt fram och tillbaka. Tittar man fyrtio år tillbaka i tiden har det varit allt från uppgångar på 60–70 procent till nedgångar på 40 procent. De stora nedgångarna har inträffat i samband med kriser som it-bubblan, finanskrisen och corona-pandemin. Samtidigt kan man säga att de största uppgångarna har kommit efter stora nedgångar. Så hur ser börsens framtid ut?

– Det är nog rimligt att tro att stora fall och uppgångar är något som kommer att fortsätta. Och även om börsen kan gå ner, finns det ingen anledning att tro att vi inte kommer se högre nivåer än i dag, någon gång i framtiden.

Så kan vem som helst bli en börshaj?

– Ja, det tror jag. Det finns många som har gjort bra resor på börsen utan utbildning och arbetslivserfarenhet. En framgångsfaktor är att man läser på, har uthållighet och undviker nybörjarmisstagen.

– Vanliga nybörjarmisstag är att man har för bråttom, att man blir frestad att investera i oseriösa produkter eller blir lockad av oseriösa aktörer, vilket i värsta fall kan innebära att man förlorar mycket av sina pengar. Man måste ha tålamod och lära sig på vägen. Och helst börja lite försiktigt och investera i saker som man förstår, avslutar David Jönsson.

Vad är...

… en aktie?

Att äga en aktie innebär att du äger en liten andel av ett bolag. Som ägare har man rätt till eventuell utdelning och även att medverka på bolagets bolagsstämma.

… aktieutdelning?

Vissa bolag delar ut en viss procent av vinsten till sina aktieägare. Det är oftast stora och stabila bolag som gör detta.

… en fond?

En fond är en samling aktier eller andra värdepapper. En fondförvaltare har plockat ut aktier inom ett speciellt område eller geografisk inriktning.

… en förvaltningsavgift?

Fondförvaltaren tar ut en avgift för att sköta och förvalta fonden. Förvaltningsavgiften kan vara allt mellan 0,1 procent upp till flera procent.

… börsen?

Börsen är en stor marknadsplats där man köper och säljer aktier och fungerar som en onlinebutik. Aktien förvaras på ett konto och handeln sker under kontrollerade former.

… en fondrobot?

En fondrobot kan tack vare historiska och nutida data räkna ut vilka fonder som stiger och sjunker. Roboten är oberoende och gör urval bland marknadens alla fonder.

TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi
Annons