Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Här är kvinnors favoritaktier i år

24 sep, 2021 
AvMaja-Stina Skarstedt
Fotograftt
Kvinnor som investerar i aktier
Brukar du jämföra vilka aktier du har jämfört med andra? Då måste du spana in topp tio-listan över mest köpta aktier i år bland Nordnets kunder. Hur många aktier på listan har du också?
Annons
DIY: Dekorera ljus med pressade växterBrand logo
DIY: Dekorera ljus med pressade växter

När Nordnet samlar statistik över mest köpta aktierna bland sina kvinnliga kunder hamnar både tillväxtaktier och folkaktier i topplistan.

– Om vi jämför med hur kvinnor och män köper så ser vi en rätt stor skillnad i att kvinnor blandar tillväxtaktier, såsom spelutvecklare som Embracer och Evolution, med mer defensiva aktier som Axfood och utdelningsaktier som Castellum, säger Frida Bratt, sparekonom hos Nordnet.

Apropå Axfood är det ett bolag som återkommer år efter år bland kvinnornas favoriter. Bolaget finns också med på listan över aktier som flest av Nordnets kvinnliga kunder äger.

– Många bolag finns på båda listorna och det är inte så stora förändringar mellan åren. Spelutvecklarna är lite nyare inslag.

Annons

Att mixa olika typer av branscher och bolag ser Frida Bratt som positivt:

– Det tyder på ett portföljtänk. Kvinnor köper också utdelningsaktier, såsom i fastighetsbolaget Castellum. Och att de fortsätter att köpa samma aktier år efter år är en långsiktig strategi som brukar löna sig.

Hos män kan vi se ett annat typ av mönster. De äger en viss typ av aktier, men köper oftare en annan typ.

– Ofta bolag som har gått extra bra den senaste tiden. Män är lite mer flexibla, och vill hitta bra köp här och nu.

Vilket sätt är bäst då?

– Svår fråga. Det beror på hur börsen går. Mer defensiva bolag som Axfood är bra att ha ett sämre börsår, medan tillväxtbolag är mer lönsamma att äga när börsen rusar. Kvinnor har i alla fall en bra spridning eftersom de väljer båda typerna, säger Frida Bratt.

Om vi jämför kvinnors och mäns ägande av aktier respektive fonder ser vi skillnader även här. Kvinnor bland Nordnets kunder äger i högre grad fonder än männen.

Annons

– Många äger båda, även män äger fonder som bas och adderar aktier. Men män äger alltså i högre utsträckning bara aktier och kvinnor i högre utsträckning bara fonder.

Vad säger det mönstret om oss?

– Det har väl med riskspridning att göra. Kvinnor har ett portföljtänk och tycker att det är viktigt att sprida riskerna. Väljer du aktier och inte fonder, har du ambitionen att åstadkomma en bättre avkastning än börsen i snitt. Och du tror att du klarar av det. Män tycker sig vara ganska bra på det, medan kvinnor ibland undervärderar sina kunskaper. Män kanske skulle må bra av att ha en fond som grund. Aktier kräver mycket mer research och kunskap för att du ska hitta vinnarna som kan slå börsen i snitt.

Finns det en uppfattning att det är fegare att ha fonder?

– Ja, vilket är väldigt synd. Det känns lite mer spännande med aktier, men det är alldeles utmärkt att ha en kombination av båda för att få bra riskspridning. Och det finns både män och kvinnor som tänker så.

Vilket är ditt bästa aktiesparartips i höst?

– Att våga investera! Och sprid dina risker – i olika sektorer och olika marknader geografiskt. Det är så otroligt viktigt och därför kul att så många kvinnor är så duktiga på det.

Kvinnornas aktiefavoriter hos Nordnet i år

 1. Investor

 2. Volvo

 3. Embracer

 4. Kinnevik

 5. SAS

 6. SBB

 7. Latour

 8. Evolution

 9. Castellum

 10. . Axfood

De är alltså de mest nettoköpta aktierna bland kvinnor under 2021 hos Nordnet.

Aktier som är mest ägda av Nordnets kvinnliga kunder

 1. Investor

 2. H&M

 3. Kinnevik

 4. Volvo

 5. Astrazeneca

 6. Ericsson

 7. Latour

 8. Swedbank

 9. Axfood

 10. Castellum

Annons