Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Har dina fonder för hög avgift? Experten reder ut

23 sep, 2021 
AvJohanna Bengtsson
FotografThomas Blomquist, Avanza
Avanzas sparanalytiker Moa Langemark
Hur hög är avgiften på dina fonder? Troligtvis onödigt hög, menar Moa Langemark, sparanalytiker på Avanza. Här förklarar hon hur många hundratusen (!) du förlorar på grund av höga fondavgifter.
Annons
DIY: Så torkar du kryddväxterBrand logo
DIY: Så torkar du kryddväxter

Det finns indexfonder, aktiefonder, räntefonder och en uppsjö av andra fondtyper. Gemensamt för de flesta är att du betalar en förvaltningsavgift till fondbolaget för att de ska förvalta och administrera fonden åt dig. Hur mycket du betalar i avgift styrs av bland annat hur mycket arbete som krävs för att analysera marknaden.

Det kan vara bra att ha ett riktmärke att jämföra sina fondinnehav med för att se om avgiften du betalar är hög eller låg. För att ta reda på det tog vi hjälp av Moa Langemark, Sparanalytiker på Avanza.

Vad är en rimlig avgift att betala för en aktiefond?

– Det är en svår fråga, men måste jag säga en siffra hänvisar jag gärna till Pensionsmyndighetens rekommenderade riktmärke. Det är en statlig myndighet och deras riktmärke för avgifter är 0,2 procent för globala indexfonder. En hög riskspridning och låg avgift är de viktigaste faktorerna för att få en bra platta att stå på i sitt sparande, säger Moa Langemark.

Annons

Vad anser du är en ”för hög” avgift för en person med medelinkomst?

– Det beror helt på hur du vill göra med ditt sparande. Det finns aktivt förvaltade fonder som sköts av en förvaltare som försöker slå index. Om du tror att det kan generera mer får du betala en högre avgift. Då behöver du också aktivt följa upp om fonderna levererat vad de lovat. En passivt förvaltad fond däremot följer bara index, vilket gör den billigare. Om du inte är aktiv och intresserad kan det vara bättre för dig att köpa billigare fonder som inte kräver så stor insats av dig.

Vad kan jag göra om jag känner att avgiften på mina nuvarande fonder är för hög?

– Du får fundera på om det är värt att sälja fonderna och köpa billigare eller ej. Om du har tio år eller mer som horisont på ditt sparande och har fonderna på ett ISK-konto kan det vara läge att sälja av och köpa billigare. Om de däremot ligger i en aktie- och fonddepå så får du ha i åtanke att du beskattar när du säljer av.

Annons

I vilka lägen är det värt att köpa en fond med hög avgift?

– Exempelvis om du väger in hållbarhetstänket i din fondportfölj, då kan fonderna ibland kosta lite mer än om de bara följer ett index. Idag är medvetenheten större i världen om vikten av att ställa om till mer hållbara ekonomier, så en hållbar fond som kostar lite mer kanske kan få en bättre avkastning på sikt.

Hur vet jag vilka fonder som är hållbara?

– Morningstar visar hållbarhetsnivån genom gröna glober, för att ge ett exempel. Ju fler glober en fond har desto större är hållbarhetstänket. De flesta plattformar har idag en hållbarhetsindikator och det går även att söka efter Svanenmärkta fonder.

Hur stor blir skillnaden i kronor per år om jag exempelvis betalar 0,5 procent mer i avgift?

– Det blir faktiskt en hel del pengar i längden. För att visa ett exempel utgår vi från att man sparar 3000 kronor. Vi räknar med en årlig genomsnittlig avkastning på sju procent. På fem år kostar de extra 0,5 procenten dig 7000 kronor. På 20 år kostar de dig 96 000 kronor och på 40 år kostar den extra lilla avgiften dig en hel miljon kronor. Ränta på ränta-effekten är fantastisk när den jobbar för dig och ruskig när den jobbar mot dig, avslutar Moa.

0,5 % mer i avgift – så mycket kostar det dig

Här illustrerar Moa Langemark hur mycket mer du betalar för en fond som kostar 0,7 % jämfört med en fond som kostar 0,2 % (månadssparande på 3 000 kronor med sju procent genomsnittlig årlig avkastning).

5 år: 7000 kronor

10 år: 15 000 kronor

15 år: 43 000 kronor

20 år: 96 000 kronor

30 år: 352 000 kronor

40 år: 1 miljon kronor

Annons