Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Investera med fondrobot – så här funkar det

10 maj, 2021 
AvMaja-Stina Skarstedt
FotografTT
Kvinna investerar med hjälp av fondrobot
Att investera med en fondrobot låter väl smidigt? Du lutar dig tillbaka och roboten sköter cashen – eller? Se när det passar med en robot – och när det är bättre att sköta investeringarna själv.
Annons
Så väljer du rätt vinglas till rätt vinBrand logo
Så väljer du rätt vinglas till rätt vin

En fondrobot är en tjänst som automatiserar ditt fondsparande. Den hjälper dig helt enkelt att investera dina pengar i fonder och gör det utefter den inriktning och risknivå som du vill ha.

De senaste åren har en rad olika fondrobotar poppat upp. Du kan jämföra dem smidigt på nätet och välja den som känns bäst.

Hur stora risker vill du ta?

I de flesta fall fyller du i en kortare enkät om dig själv, anger din ålder, hur länge du har tänkt spara dina pengar och hur stora risker du är benägen att ta.

Fondroboten rasslar sedan fram ett investeringsförslag som ska passa din profil.

Känns förslaget bra? Ja, då är det bara att ange den summa som du vill investera och hur mycket som du vill fortsätta att månadsspara. Så är du igång!

Annons

Det här är ett bra och billigt sätt att komma igång med ditt sparande. Och när du väl sparar pengar på börsen – i aktier, fonder och kanske med hjälp av en fondrobot – har du mest chans att få pengarna att växa.

Fondrobotarna är också bra konkurrenter till bankerna och deras fondförvaltare som kritiserats för att ta för stora avgifter av fondspararna.

Bolagen bakom fondrobotarna kan komma att höra av sig med förslag på ombalansering av dina placeringar, ifall det händer något på marknaden som gör att du bör minska, eller öka, din risknivå.

Kombinera fondrobot med egna investeringar

Men om du har ett eget intresse av börsen och är nyfiken på bolagen som du ska investera i – ja, då är inte fondrobotarna ultimata för dig. Du kan ju inte påverka deras val.

Fondrobotarna investerar också i – som namnet upplyser om – just fonder. Därför har du inte, genom dem, investeringar i rena aktier.

En robot känner ju inte heller av om du gillar ett bolag extra mycket och vill ha kvar det i din portfölj. Det är också en nackdel med en robot.

En del ser fondrobotarna som ett bra sätt att kombinera sina vanliga aktieinvesteringar med. Lite av jobbet sköter roboten, lite gör du själv.

Annons