jämställda bolag går bättre
7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige
1:03

Efter reklamen: 7 viktiga kvinnor för kampen om jämställdhet i Sverige

(1:03)

Slå på ljud

Sverige benämns ofta som världens mest jämställda land. Visst, vi har kommit längre inom jämställdhetsfrågor de senaste tio åren, men flera branscher är fortfarande tydligt ojämställda.

För att en bransch ska klassas som jämställd ska andelen kvinnor i ledningen vara mellan 40–60 procent. För tio år sedan var bara 5 procent av bolagen på Stockholmsbörsen jämställda, 2020 var siffran 19 procent. En glädjande utveckling, men fortfarande är långt ifrån alla bolag på börsen jämställda.

Ekonomi

Hon gick från småslantar i en glasburk till fena på börsen

Jämställda bolag = bättre på börsen

Under de senaste åren har en rad investmentbanker, studier och analysfirmor kommit fram till samma sak: Jämställda bolag går bäst på börsen. De som har en kvinnlig finanschef går det allra bäst för.

jämställd arbetsplats

Efter att ha analyserat tusentals noterade bolag under 17 år konstaterade Analysfirman S&P Global att bolagen med kvinnliga finanschefer hade en överlägsen kursutveckling. Foto: genrebild

De bolag med en hög jämställdhet avkastar i snitt 2,9 procentenheter bättre än sina sektorkollegor, varje år. Det visade en analys från investmentbolaget Morgan Stanley.

Denna utvecklingen tros bero på att de anställda är mer tillfredsställda på jämställda företag, att företagen har lättare att rekrytera talanger samt har ett bättre innovationsklimat. Det skriver Dagens Industri.

Ekonomi

Det lägger kvinnor vs män sina pengar på

Framtidsfeministen klår index

En som har kämpat för jämställdhet på Stockholmsbörsen sedan 2015 är Sandra Bourbon, mer känd som Framtidsfeministen. Hon driver ett Instagramkonto och en framgångsrik aktieportfölj med samma namn. På fem år har hennes jämställda portfölj avkastat 167 procent mot OMXS30:s 59 procent.

– Bolagen som jag investerar i ska ha minst 40-60-fördelning av kvinnor och män i högsta ledning, inte i styrelsen. Forskning visar att bolag som har det är mer lönsamma och troligtvis därför även en bättre investering. Då försvinner väldigt många av Stockholmsbörsens drygt 300 bolag – det blir kanske 50-60 bolag kvar. Men det är viktigt att sålla bort för att slippa slösa tid på fel bolag, säger Sandra Bourbon i en tidigare intervju med Femina.

"Lång väg kvar till jämställdhet"

Även om Sandra ser en positiv förändring, har många svenska bolag fortfarande en lång väg kvar till jämställdhet.

– Vd i bolagen måste tycka att det är viktigt på riktigt. Det räcker inte med någon eldsjäl eller HR-chef. Det är så tydligt. Det handlar fortfarande mycket om pink washing, och många bolag som visserligen har satt upp mål men som inte har någon plan för att nå dit, säger Sandra till Dagens industri.

För att säkerställa att bolagen fortfarande är jämställda gör Sandra varje halvår en grundlig jämställdhetskontroll av sina innehav.

– Det brukar ta en helg att gå igenom portföljen och det brukar vara ungefär två bolag som byts ut. Det kan hända ganska mycket på sex månader i ledningsgrupper, säger Sandra till Femina.

Ekonomi

Så här väljer Framtidsfeministen företag till sin aktieportfölj

Framtidsfeministens jämställda portfölj

  • Wihlborgs Fastigheter
  • SWECO B
  • Dustin Group
  • Axfood
  • HEBA B
  • Arjo B
  • Avanza Bank Holding
  • Dometic Group
  • Elos Medtech B

Tips!

Om du själv vill göra din aktieportfölj mer jämställd kan du ta en titt i den senaste Allbright-rapporten. Där görs varje år en kartläggning av representationen i näringslivets toppskikt och bolag. Du hittar den senaste rapporten här.

OBS, artikeln ska inte ses som köprekommendation.

Källa: Dagens Industri, Swedenhrgroup.se, Framtidsfeministen.se, Allbright.se

Mest läst