Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Juristen: Tänk på det här om ni bor ihop utan samboavtal

17 maj, 2022 
AvJohanna Bengtsson
FotografJONAS BILBERG
Petra Segerdahl, jurist
Vem får bostaden om ni gör slut? Ärver du automatiskt din sambo om hen dör?
Juristen Petra Segerdahl reda ut frågetecknen kring samboskap.
Annons
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässanBrand logo
Ekonomiska kvinnofällor att se upp för i skilsmässan

Att skriva avtal "att du minsann inte får halva min bostadsrätt" när ni blir sambos kan kännas oromantiskt. Men ack så viktigt.

Utan avtal är risken stor för bråk om "mitt och ditt" om ni en dag går isär. Saknar ni samboavtal kickar nämligen sambolagens regler om bodelning in - vilket i stora drag innebär att ni ska dela lika på allt gemensamt.

– Mitt råd är att anlita en jurist för att gå igenom din situation tidigt, både förebyggande inför att ni ska flytta ihop och inför eller vid separation. Därigenom kan ofta konflikter undvikas eller i vart fall mildras, och du riskerar inte att förlora din rätt eller hamna i en överraskande och ovälkommen situation, säger Petra Segerdahl. Hon är jurist, expert inom familjejuridik och VD för juristbyrån Verahill.

Petra Segerdahl VD Verahill
Petra Segerdahl, VD Verahill Familjejuridik.

Det här gäller för sambos

Här förklarar juristen Petra Segerdahl vad som gäller om du och din sambo gör slut eller om någon av er går bort.

Annons

Vad händer med boendet, möbler och saker när sambor gör slut, vem får vad?

– Som sambo har du rätt att begära bodelning vid en separation inom ett år från det att samboförhållandet upphört. Det innebär att ni enligt sambolagen har rätt till hälften var av värdet på er bostad och ert bohag som ni skaffat för gemensamt bruk. Det gäller oavsett om ni har delat lika på kostnaderna för bostaden och bohaget eller inte. Allt annat såsom bil, bankmedel, värdepapper och fritidshus faller utanför bodelningen, säger Petra Segerdahl.

Varför är det viktigt att skriva ett samboavtal?

– Syftet med att upprätta ett samboavtal är att helt eller delvis avtala bort sambolagens regler om bodelning. Låt säga att du har sålt din tidigare bostad och lagt pengarna på en gemensam bostad med din sambo, medan hen inte har betalat någonting för bostaden. Vid en bodelning har din sambo trots det rätt till hälften av ditt investerade värde om ni inte skriver ett samboavtal samt upprättar ett skuldebrev er emellan.

Annons

Gäller andra regler om man gör slut, men har barn ihop?

– Reglerna gällande bodelning och vad som ska ingå i denna är desamma oavsett om man har barn eller inte. Dock kan den sambo som har bäst behov av den gemensamma bostaden få rätt att bo kvar i bostaden, tillfälligt eller permanent, trots att båda parter vill bo kvar. Tänk på att det kan vara bra att ta hjälp av en jurist vid separation där det finns barn inblandade. Det finns många frågor som kan bli föremål för osämja och ofta hamnar barnet i kläm.

Vad händer om en i samboskapet dör?

– Du kan även begära bodelning om din sambo går bort. Det är viktigt att tänka på att en sådan begäran måste göras senast vid bouppteckningsförrättningen. Då har du också rätt till hälften av värdet på er bostad och bohaget som ni skaffat för gemensamt bruk och har möjlighet att överta dessa genom bodelning istället för genom köp, vilket oftast är mer fördelaktigt. Vem som får resten beror på vem som ärver enligt lag och om det finns ett testamente.

Annons

Om man har barn ihop och går bort, vad gäller då?

– En vanlig missuppfattning är att sambor ärver varandra, åtminstone om de har gemensamma barn. Så är det inte - i själva verket är det barnen som ärver om det finns sådana, i annat fall den avlidnes föräldrar, eller om dessa är avlidna, din avlidna sambos syskon. Detta kan verkligen ställa till det och tvinga den efterlevande sambon att sälja hus och hem för att kunna lösa ut arvingarna. Vi rekommenderar därför alla sambos att upprätta testamente.

Finns det fler lagar och regler som är bra att känna till som sambo?

– En viktig sak att känna till är att om du flyttar in hos din käraste, i ett hus eller en lägenhet som hen redan äger, så utgör inte bostaden samboegendom eftersom den inte förvärvats för gemensamt bruk. Det är många som spenderar stora summor på att renovera eller bygga till sambons fastighet för att sedan få en kalldusch när separationen är ett faktum.

Annons