Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Koll på juridiken stärker självkänslan

19 maj, 2021 
AvTina Lindström Carlsson
FotografEvelina rönnbäck
Dona Hariri
Dona Hariris passion för att förmedla juridik åt alla väcktes av de skillnader hon såg som barn. Sedan maj 2021 är hon ordförande i Ung Cancer och har precis startat sin andra podd ”Mellan himmel och vårt område”. Hon medverkar som expert i TV4 Nyhetsmorgon, har initierat juridisk rådgivning runtom i landet och 2019 gav hon ut boken ”Fatta lagen!”. Här berättar hon om varför hon brinner för juridiken – och ger sina bästa tips inför bodelning på grund av skilsmässa.
Annons
5 saker med Instagram du kanske inte vissteBrand logo
5 saker med Instagram du kanske inte visste

Vad är juridik för dig?

– För mig är juridik livet. Allmänheten har en bild av att juridik är företagstransaktioner, arvsdelningar och komplexa tvister. Men juridik finns i vardagssituationer som att köpa en bussbiljett, registrera ett konto på nätet och reklamera en vara.

Hur ser du på din roll?

– Min uppgift är att tillgängliggöra juridik för allmänheten. När du har koll på dina rättigheter och skyldigheter får du bättre förståelse för samhället, strukturer och de system vi har. För mig är juristen också en samhällsaktör som arbetar förebyggande, innan något väl har hänt, och det är så jag vill arbeta.

Hur väcktes ditt engagemang?

– Jag är flyktingbarn och växte upp i ett socioekonomiskt utmanat område. Jag såg stora skillnader på oss och barnen som bodde på andra sidan motorvägen. Vi såg villorna från våra fönster. De barnen åkte iväg på påsken och sommarloven medan vi var kvar. De barnen var en del av föreningslivet, men det var inte vi. Jag tänkte mycket på vad skillnaderna grundar sig på och köpte min första lagbok när jag var tolv år. Det var där det började. Det jag ville som barn, att folk tar makten genom att ha koll på sina rättigheter och skyldigheter, är det jag gör idag.

Annons

Vad kan det ge människor?

– När människor får koll på rättigheter och skyldigheter händer något med dem. Det är inte bara att de får en kunskap om att lösa en tvist eller möta arbetsgivaren. Det stärker också självkänslan.

Vad kan fler kvinnor tillföra juridiken?

– Majoriteten av dem som studerar juristprogrammet är kvinnor men ändå är det betydligt fler män som blir delägare. Juristkåren har en skev bild av den goda juristen som jobbar på en advokatbyrå med de tyngsta brottmålen. Det har börjat luckras upp, och många med mig utmanar den bilden. Jag önskar att kvinnliga jurister, advokater och kvinnor som arbetar med rättsfrågor på olika sätt tar mer plats och tar sig in i fler och andra rum. För det finns plats att ta.

Dona Hariris bästa tips till dig som står inför en bodelning på grund av skilsmässa

Se till att skriva ett äktenskapsförord eller samboavtal som det heter när man är sambor. Huvudregeln är att man vid skilsmässa delar allt man äger, giftorättsgods, på hälften enligt äktenskapsbalkens regler. När man är sambor är det sambolagen som gäller och vid separation delar man på allt som införskaffats under förhållandet. Allt annat är enskild egendom.

Annons

Genom att skriva exempelvis ett äktenskapsförord kan man avtala om annat och komma ifrån regeln att allt ska delas på hälften. Jag har kanske köpt en jättedyr kristallkrona som jag vill behålla och då skriver jag den som enskild egendom i äktenskapsförordet. Men om avtal saknas, vad gör man då? – I alla juridiska frågor och tvister blir det mer effektivt om respektive part är öppen för en lösning och det finns ett givande och tagande. Om ni inte kommer överens kan det bli aktuellt med en bodelningsförrättare. Det är en person som har till uppgift att göra en opartisk och korrekt uppdelning. Det kan vara en god tanke att anlita ett juridiskt ombud som ser till att ens rättigheter och intressen tillvaratas. Inför mötet, se till att specificera tillgångar och skulder, tidpunkt för transaktionerna och övriga detaljer.

Annons