Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Kolla om du är redo att investera på börsen

21 maj, 2021 
AvMaja-Stina Skarstedt
FotografTT / romolo tavani
Pengar som växer
Blir du lite shaky bara du hör ordet börs? Tänk om! Börsen är inte så krånglig som en del vill få den till. Den kan vara alldeles underbar.
Annons
5 snackisar från veckan som gåttBrand logo
5 snackisar från veckan som gått

Om du aldrig närmat dig börsen är det verkligen dags nu. Det är där du kan få dina sparpengar att växa – snabbare och mer – än någon annanstans.

Men! Du måste alltid vara medveten om att investeringar på börsen också innebär en risk.

Här är en snabb guide för att fatta börsen:

Vad är börsen?

Det är stället där du handlar aktier och fonder.

Vad är aktier?

Aktier är en liten, liten del av ett oftast väldigt stort företag. Säg att du vill investera i Ica. Då kan du köpa en aktie, en liten, liten del av Ica. Du äger en aktie i Ica. Aktien kan vara värd mer än du köpte den för, när det går bra för Ica och många vill handla mat där. Men aktien kan också tappa i värde, om Ica har det tufft som företag.

Vad är fonder?

I en fond samlas flera olika typer av värdepapper, till exempel aktier. När du köper fonder bestämmer du inte själv vilka aktier eller värdepapper som finns i fonden utan det gör en fondförvaltare. Förvaltaren väljer oftast många olika aktier för att sprida riskerna.

Ha koll på det här innan du köper aktier

  • Aktier köper du oftast som ett långsiktigt sparande. Pengarna som du investerar i aktier ska du kunna vara utan ett tag. Det beror på att aktiekursen kan gå upp och ned, alltså värdet kan minska under perioder. Då vill du inte sälja din aktie. Men historiskt sett är det ekonomiskt bra att investera i aktier.

  • Ett bra sätt att investera i aktier är genom ett ISK, ett investeringssparkonto. Då behöver du inte deklarera dina affärer, utan betalar en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust.

  • När du köper aktier betalar du courtage – det är en avgift för ditt köp. Som nybörjare är den låg, bara en krona hos nätbankerna. När du köper fonder betalar du också en avgift, men till fondförvaltaren. Här ska du se upp så att inte avgiften är för hög.

Svara på fem frågor som visar om du är redo för börsen

  1. Vill du att dina sparade pengar ska växa utan att du egentligen gör något med dem?

  2. Har du pengar att avsätta som du inte behöver som buffert i vardagen? (Det behöver inte vara enorma summor!)

  3. Är du redo att läsa på om olika bolag och deras verksamheter?

  4. Är du nyfiken på utdelningar? Alltså pengar som betalas ut från företag som du investerat i, utan att du lyft ett finger?

  5. Är du medveten om att dina aktier kan tappa i värde?

Svarar du ja på de flesta frågor? Ja, då är du redo för aktier!

Annons