Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Landet eller stan? Här är det billigast att bo

10 jun, 2021 
AvSara Schedin
FotografPrivat
Oskar och Maribel Lindberg
I dag drömmer många om att leva ett enklare och friare liv. Men var gör man det egentligen bäst – i staden eller på landet? Enligt Maribel och Oskar Lindberg, som skrivit böckerna “Ut ur ekorrhjulet” och “Lev lokalt”, beror det helt på var man befinner sig i livet.
Annons
6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte vissteBrand logo
6 saker om Tilde de Paula Eby du kanske inte visste

Naturen, lugnet och lägre bostadspriser lockar ofta de som funderar på att lämna storstaden för landet. Men det många glömmer bort är att det finns en risk att bilen slukar alla slantar som de tänkt spara genom att bo billigt. För Oskar och Maribel Lindberg, som lämnade nio-till-fem-livet för fyra år sedan, var valet av hemort avgörande för att de skulle kunna bli ekonomiskt fria och själva bestämma hur de disponerar sin tid.

– För att leva så billigt som möjligt insåg vi att vi behövde bo någonstans där vi kunde ta oss till affär, skola och fritidsaktiviteter utan att använda bilen. Därför beslöt vi oss för att lämna det lilla samhälle utanför Sandviken som vi bodde i tillsammans med våra tre barn, och flytta till Leksand, berättar Oskar.

Annons

– Vårt tidigare boende var billigare än det vi har nu, men för att ta oss in till Sandviken behövde vi ha två bilar. Idag har vi en bil och kan gå eller cykla till det mesta, tillägger Maribel.

Glöm inte bort tidskontot när du flyttar till landet

Oskar och Maribel vägde inte bara in kostnaderna när de valde var de skulle bo, utan de tittade också på hur deras val skulle påverka familjens tidskonto.

– Om man bor på landet och har barn är risken stor att man kommer att ägna en stor del av sin tid till att skjutsa alla överallt. Lägger du till en daglig pendling till jobbet har du kanske inte så mycket tid över för att njuta av ditt naturnära hem, säger Maribel.

Den som måste pendla till sin arbetsplats lägger ofta en extra arbetsdag i veckan på att åka fram och tillbaka till jobbet – och ytterligare en dag för att betala för pendlingen.

– Eftersom man har suttit i bilen så mycket har man inte hunnit röra på sig, vilket betyder att man också måste få in lite gymtid. Kan man istället ta sig till jobbet på cykel får man både motion och mer tid över till annat, säger Oskar och tillägger:

Annons

– Jobbar man på distans blir det såklart en annan sak, men då behöver man istället tänka på saker som snabb internetuppkoppling och att det är någorlunda lätt att ta sig till kontoret om man behöver vara där ibland.

“Man kan leva billigt och fritt överallt”

Oskar och Maribels tips till andra barnfamiljer som vill ha så låga omkostnader som möjligt och mycket tid över till annat än jobb och skola, är att bo på en centralort i en kommun med mellan 10 000 och 50 000 invånare. Men de betonar att det går att leva billigt och fritt överallt, allt handlar om var man befinner sig i livet och vilka intressen man har.

– Om alla i hushållet är vuxna och jobbar hemifrån, samt gillar att odla och vara i skogen, går det komma väldigt billigt undan på landsbygden. Lever man lokalt i en storstad har man också stora möjligheter att få både mycket tid och pengar över. Det handlar bara om att vara smart med sin boyta och att försöka leva, jobba och bo i sina närmsta kvarter. Så fort man börjar transportera sig ökar kostnaderna, samtidigt som tiden äts upp, förklarar Maribel.

– Det är lätt tänka att man antingen ska bo mitt i smeten i en storstad eller isolerat vid en sjö ute på landet. Men eftersom det finns så otroligt många variationer däremellan, kan man alltid hitta en alternativ som passar en själv bäst, säger Oskar.

Annons