Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Lyxfällan-Magdalenas bästa ekonomitips – och vanliga fallgropen att undvika: ”Låter banalt"

22 feb, 2024 
Magdalena Kowalczyk lyxfällan ekonomi

Vi är vana att se henne som ekonomisk rådgivare och programledare i TV3s flaggskepp Lyxfällan. Femina har pratat med tv-profilen Magdalena Kowalczyk som delar med sig av ekonomiska tips och vilka fallgropar vi ska undvika.
– Jag har sett hur illa det kan gå väldigt snabbt, säger hon.

Annons
Ekonomitips från "Lyxfällans" experterBrand logo
Ekonomitips från "Lyxfällans" experter

Magdalena Kowalczyk, 44, är utbildad civilekonom och har sedan 2018 varit programledare för Lyxfällan tillsammans med Magnus Hedberg. I programmet hjälper de privatpersoner som av olika anledningar hamnat i en ekonomisk kris.

Utanför tv-rutan föreläser hon och är ”ute på ett personligt korståg för att vaccinera svenska folket från att sova dåligt om natten över dålig privatekonomi”, som hon själv säger.

Nu när det är hårdare tider och kostnader för mat och boende har gått upp så har folk mindre marginaler, och då kan det gå illa väldigt fort, säger hon.

När vi pratas vid har hon precis föreläst för studenter – ett arbete hon är stolt och glad över.

Att lära människor saker som kan förhindra att de hamnar i massa problem i livet och må dåligt över sin ekonomi. Det är guldläge. Och jag kan också säga att jag är ganska stolt över det jag gör, vilket är ganska få förunnat.

lyxfällan programledare 2024
Magnus Hedman och Magdalena Kowalczyk på Kristallen 2022.

Stigande inflation innebär mindre pengar i plånboken för många och enligt Magdalena är det ett nytt ekonomiskt läge vi i Sverige inte är vana vid.

Annons

Boende och mat har tidigare varit billigt, vilket gör att vi har vant oss de senaste 10-15 åren med att ha råd med både Netflix, HBO, Amazon och allt. Vi har varit vana med att ha en massa guldkant på vardagen. Men nu är det tuffare tider.

Vad är ditt bästa ekonomiska tips?

Det enskilt bästa rådet och den bästa försäkringen mot en dålig natts sömn över pengar, är att aldrig trycka på 'köp nu, betala sen'. Köp aldrig på kredit eller avbetalning. Spendera bara pengar du har och så undviker du så jävla många problem, säger hon och tillägger:

Det låter banalt men jag säger det för att vi lever i ett samhälle där det är så självklart att man skuldsätter sig på vardagskonsumtion. Det har blivit så normaliserat. Jag har sett hur illa det kan gå väldigt snabbt.

Abonnemang, shopping, och små utgifter i vardagen är tre ekonomi-bovar hon menar grundar sig i att vi är vana vid en annan kostnadsbild – och att det är tre saker du själv kan spara in på. Först genom att neka sig själv köpa småsaker i vardagen och att gå igenom sina fasta utgifter.

Min erfarenhet är att man kan spara rätt mycket pengar om man går igenom sina fasta kostnader. Jag säger inte att man ska ta bort hela guldkanten på tillvaron men man måste prioritera och vara lite hård mot sig själv. Det här tycker jag är härligt och det ska jag behålla, och det här är lite halv-härligt men det har jag inte råd med, så det får jag fimpa just nu, säger hon.

4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart
Annons