Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Simons och Ann-Maries skuld på över 4 miljoner kronor: ”Äkta lyxfällan”

12 mar, 2024 
AvFelicia Güven
FotografTV3
Magnus Hedberg hjälper Ann-Marie och Simon i Lyxfällan.
Småbarnsföräldrarna Simon och Ann-Marie lever ett lyxigare liv än vad de har råd med – och går back med nästan 45 000 kronor i månaden.
I Lyxfällan hjälper nu programledaren Magnus Hedberg familjen med deras ekonomiska situation.
– Jag är inte shoppingberoende. Jag gillar bara att köpa nya grejer, säger Simon i programmet.
Annons
Ekonomiguiden - JulklapparBrand logo
Ekonomiguiden - Julklappar

I Lyxfällan på TV3 får vi träffa småbarnsföräldrarna Simon och Ann-Marie som har satt sig själva i en svår ekonomisk sits. Paret pratar aldrig om ekonomin för de är rädda att konflikter ska uppstå och har skulder på miljoner kronor. Familjen bor i ett topprenoverat radhus där man kan hitta bubbelbad, gym, splitternya elektronikprodukter, bilar och samlingsobjekt. Programledaren Magnus Hedberg åker hem till familjen i Norsborg för att sätta stopp för lyxlivet de inte har råd med.

Simons och Ann-Maries totala skuld ligger på över 4 miljoner kronor.
Simon och Ann-Marie får hjälp av Magnus i Lyxfällan.Foto: TV3

Magnus kommer fram till att familjens totala skuld ligger på 4 268 886 kronor – varav blanco- och kreditlån ligger på 1 153 000 kronor.

Annons

– Total ilska. Det brinner inombords. Det är som att jag är fysiskt här, men inte psykiskt. Det är väldigt jobbigt, säger Simon i programmet.

Hjälp från Lyxfällan-Magnus: ”Äkta lyxfällan”

När budgettavlan är färdigställd berättar Magnus att paret går back 44 900 kronor i månaden.

– Det är två månadsinkomster. Jag hade inte räknat att det var så mycket. Inte ens i närheten, säger Ann-Marie.

– Hur kan man ha en så bra inkomst som ni har och vara så vettiga som ni verkar vara, men när jag tittar på er ekonomi tänker jag ”det här kan inte vara de”. Jag får inte ihop den bilden, säger Magnus till paret.

I programmet får vi veta att Simon tidigare kunde ha en bil i två till tre månader, sen tröttnade han och ville byta – totalt han har haft cirka 40-50 bilar. Med spontana och hastiga köp av dyra prylar erkänner Simon själv att han är den största boven till parets svåra situation.

– Jag känner mig skamfylld. Jag har vetat vad jag har gjort, men inte vad konsekvenserna blir och hur mycket det kan kosta, berättar Simon.

Annons

Under avsnittet håller Kronofogden på att utmäta parets hus. Med tanke på deras höga skuld finns det en risk att paret inte får behålla sitt hem.

Simon och Ann-Marie går back med 44 900 kronor i månaden.
Både Simons och Ann-Maries föräldrar har sagt att de måste sluta, men det är inget som paret har lyssnat på.Foto: TV3

Tillsammans med Magnus lyckas Simon och Ann-Marie sälja majoriteten av deras dyra prylar, säga upp onödiga abonnemang och sluta med onödig shopping. Paret har även börjat prata om deras gemensamma ekonomi tillsammans. Däremot tycker coach Philip Diab att Simon behöver träffa en psykolog för att hitta anledningen till varför han inte kan öppna upp sig helt – om han vill ändra sitt beteende. Ann-Marie är inte hos Kronofogden längre och paret får behålla sitt hem.

Efter Magnus hjälp går budgettavlan fortfarande inte jämnt ut. Simon och Ann-Marie har fortfarande lån på 14 300 kronor och går back med 5 100 kronor i månaden.

– Så fort Simon får ett jobb kommer vi kunna gå plus, säger Ann-Marie.

– Just nu är jag glad. En obeskrivlig känsla. Det känns som en lättnad, avslutar Simon.

Lyxfällan sänds tisdagar 20.00 på TV3 och Viaplay.

Annons