Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Sälj dina begagnade kläder och få maximalt betalt

29 sep, 2021 
AvEva Rydinger
Fotograftt
Begagnade kläder till försäljning
Hur gör man för att maxa vinsten när man säljer begagnat? Vilka sajter är bäst och vad ska man tänka på kring bilder, texter och rubriker? Vi kontaktade begagnatexperten Elisabeth Byström som driver populära instagramkontot Minimalisterna.
Annons
Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsinBrand logo
Glöggdrink med vaniljglass och marinerad apelsin

Har vi i Sverige förändrat vårt förhållande till att sälja och köpa begagnat? Och hur gör man för att få ut så mycket som möjligt av varans värde? Frågorna var naturliga att ställa till Elisabeth Byström som driver bloggen och instagramkontot Minimalisterna. Sedan många år tillbaka har hon tränat sina vintage-muskler och blivit något av expert både på att sälja och köpa på andrahandsmarknaden.

– Ja, det blir allt vanligare tack vare att det blivit enklare att sälja begagnat. Det finns fler kanaler och alla kan hitta någon plattform som passar. Allt från att stå på loppis, att sälja på kommission till plattformar som Facebook, Blocket, Tradera och Sellpy, men också appar samt diverse försäljningssidor för nischade saker.

Annons

Elisabeth Byström upplever att det finns en ökad miljömedvetenhet kring second hand. Hon menar också att medelsvensson lever i ett stort överflöd av prylar. Därför brinner hon för att fler borde sälja överflödiga saker som andra kan behöva.

– Många har börjat inse hur skönt det är att göra sig av med onödiga prylar och endast äga det man behöver. Man ser både ekonomiska och miljömässiga fördelar med att låta saker leva vidare hos någon annan som har större behov.

Tydlighet i annonsen ger bättre pris

Så hur gör man för att maxa vinsten när man säljer begagnat? Tajming, rätt pris och tydlighet om varan är några saker som Elisabeth tar upp. Till exempel är det viktigt att ta tydliga bilder och ha en informativ beskrivning (gärna modell om det är känt varumärke) så att man kan undvika eventuell tveksamhet av köparen. Ett bra tips är att låta tradera-annonser avslutas på kvällen när folk har tid att buda.

Annons

– Researcha vad andra tar för motsvarande sak och skick som second hand. Lägg dig strax under om du vill bli av med det snabbt. Eller kanske inser du att värdet är så lågt att det är värt att skänka till välgörenhet istället för att administrera en försäljning? Jag skänker bort många klädesplagg till någon som behöver eller till välgörenhet om pengarna det skulle generera inte är avgörande för min privatekonomi. Det tar trots allt tid att fota, skriva text, paketera och så vidare för ett litet begagnat klädesplagg.

Kom ihåg att också själv köpa begagnat

Elisabeth Byström vill också slå ett slag för att även köpa second hand och begagnat när konkreta behov uppstår.

– Vi har en second hand-butik för barngrejer i närområdet. Det gör att när barnen behöver något är det dit jag åker i första hand för att lösa behovet. I 95 procent av fallen lyckas jag lösa det där och då med något begagnat. De gånger vi behöver något till hemmet lägger vi bevakning på Blocket innan vi köper nytt.

Annons

Så vilket är ditt eget bästa köp eller försäljning?

– Det är svårt att säga men båda barnvagnarna vi har haft har varit begagnat-köp som vi varit otroligt nöjda med och som vi kunnat sälja vidare efter några års användning. Likaså barnens studsmatta som vi hittade sparsamt använd i samma bostadsområde som vi bor i. Generellt sätt kan jag säga att allt som är i gott skick och tillverkat av eller köpt hos ett välkänt märke, kan man testa att sälja – och köpa.

Hon avslutar:

– För inte så länge sedan skänkte vi bort en gedigen ekhylla som vi inte längre hade behov av. Hon som hämtade den gav oss en ask med fina chokladpraliner som tack för att vi skänkte bort den gratis. Det var en fin och oväntad gest.

Maxa vinsten!

1. Rätt tajming. Sälj saker inför eller under rätt säsong. Och låt t ex Tradera-annonser avslutas på kvällen när folk har tid att buda.

2. Fota i dagsljus och ta ärliga bilder som visar ev skavanker. Ju mindre tveksamhet, ju lättare att sälja.

3. Välj rätt forum. Tradera, Blocket, gratisappar, Facebook eller fysiska second hand-butiker? Allt beror på hur mycket kontakt du vill ha med köpare, om det är stora mängder samt om det är skrymmande som inte kan postas.

4. Prissättning. Researcha vad andra tar för motsvarande sak. Lägg dig strax under om du vill sälja snabbt. Skänk till välgörenhet om värdet är för lågt för att administrera en försäljning.

5. Ärlighet varar längst. Se till att bilder och text motsvarar köparens förväntningar.

Välj rätt sajt!

· Blocket, Facebook Market och lokala sälj-sidor på Facebook för skrymmande prylar

· Lokala sälj-sidor på Facebook för barngrejer, barnkläder och stora saker

· Tradera för mindre saker som är enkla att paketera och frakta

· Sellpy om du vill lämna iväg kläder och låta andra sälja mot en del av vinsten

Elisabeths råd …

… du lär dig längs vägen och det behöver inte bli perfekt. Oavsett gör du miljön en tjänst och bidrar till cirkulär ekonomi.

Visste du att …

Det går 197 begagnade jeans på ett par nyproducerade och 394 second hand-jackor på en nyproducerad jacka.

Källa: Återbruksbarometern

Annons