Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Fonder & aktier för nybörjare Spartips Kvinnors ekonomi under skilsmässa

Porslinet köptes av tusentals svenskar och skulle öka i pris – nu är det värdelöst

30 jun, 2025
Fotograftt, Auktionshuset Kolonn, BUKOWSKIS
Under 1970-talet såldes de i mängder – och utlovades stiga i värde. I dag är porslinet, som tusentals svenskar har hemma, närapå värdelöst.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Ekonomi: Här är kändisarnas bästa spartipsBrand logo
Ekonomi: Här är kändisarnas bästa spartips

Femina har, i ett antal artiklar det senaste året, berättat om olika typer av porslin (koppar, glas och figurer) som många svenskar har hemma – och som är värt multum på auktion. Ta dessa Muminmuggar exempelvis, som sålts för den hisnande summan 230 000 kronor.

Men, som många vet, allt som glimmar är inte guld. Tvärtom. Och det finns ett porslin som mängder av människor glatt köpte under 1970-, 1980- och 1990-talet som faktiskt är helt värdelöst i dag.

Så, vad är det då för porslin vi talar om? Jo! De gamla samlartallrikarna...

För ett antal år sedan fanns de överallt: uppsatta på väggar, nerpackade i skåp och i lådor... Många människor samlade på dem i över trettio år. Men i dag är de bortglömda. Inte sällan kunde de beställas via veckotidningarnas färgglada och blanka sidor. De kom från Rörstrand, Gustavsberg och Kunglig dansk och de föreställde, inte sällan, klassiska svenska målningar av Carl Larsson, Jenny Nyström och Anders Zorn eller, exempelvis, kungafamiljen. Inte sällan gick färgskalan i blått och vitt. Vissa motiv var nygjorda och kom från svenska berättelser, som Selma Lagerlöfs Nils Holgersson.

Annons

Den allra första samlartallriken såg dagens ljus 1895. Det var den danska porslinstillverkaren Bing & Grøndahl som först kom på idén att ge ut en jultallrik, skriver sajten Hemtrevligt. Svenska Rörstrand hakade på succén som pågick fram till 1925. Då bar den sig inte mer. Anledningen? Svenskarna var för fattiga, det var för få som ville köpa tallrikarna. Några år senare, 1968, återupptogs dock traditionen. Och nu gick det bättre. Försäljningen ökade. Under 1970-talet var tallrikarna omåttligt poppis.

”De är totalt osäljbara”

Annonserna för tallrikarna utlovade unika samlarobjekt som skulle stiga i värde. Verkligheten är, och var, en helt annan. Tallrikarna säljs på auktion, på loppisar och i second hand-affärer för nära nog ingenting. En hel serie jultallrikar skapade av formgivaren Gunnar Nylund går loss på fem eller tio kronor styck.

”De är fina att skjuta prick på, tyvärr totalt osäljbara”, skriver en auktionist på Facebook, meddelar Dagens Nyheter (som häromveckan gjorde en särskild artikel vigd åt just samlartallrikarna).

I skrivande stund ligger 550 annonser för olika ”samlartallrikar” ute på auktionssajten Tradera.

”När tradition möter skicklighet och skönhet, föds svenska samlartallrikar. De är inte bara vackra att titta på, utan de berättar även en historia om Sveriges kulturella arv. Oavsett om du är en passionerad samlare eller bara någon som uppskattar skönheten i keramik och porslin, erbjuder svenska samlartallrikar något för alla”, skriver sajten.

Annons

Fina ord, men priserna är långtifrån höga.

”Det är smärtsamt att tänka sig hur tallrikarna varsamt lyfts ned från en vägg i ett dödsbo med släktingens försäkran klingande i örat om att ”där hänger något riktigt värdefullt”. Bara för att senare mötas av antikhandlarens: Nej, nej de tar jag inte ens gratis”, skriver Dagens Nyheter i sin text.

Man fortsätter:

”Grundregeln för värdestegring är: Något som är producerat för att samlas på stiger sällan, eller aldrig, i värde.”

Annons