Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så bygger du ett framgångsrikt nätverk – experternas tips

02 jan, 2021 
Att bygga nätverk och odla bra jobbrelationer är viktigare än någonsin i arbetslivet.
Nu delar sig grundarna till kvinnonätverket 4good Business Network, Carina Sunding & Marie Thorslund, med sig av sina bästa tips på hur man får ett framgångsrikt nätverk.
Annons
(FEMINA) Så bygger du ett framgångsrikt nätverkBrand logo
(FEMINA) Så bygger du ett framgångsrikt nätverk

Nätverkande blir bara viktigare och viktigare – att ha ett brett nätverk kan vara det som i slutändan hjälper eller stjälper en karriär. I dag förmedlas tre av fyra jobb genom kontakter, och 70 procent av alla jobb är dolda. Har du inte börjat jobba aktivt för att bygga ett nätverk kring dig kan det därför vara hög tid att börja 2021.

Grundarna till kvinnonätverket 4good Business Network – Carina Sunding & Marie Thorslund – har samlat sina bästa knep för att boosta och bredda ditt nätverk.

1. Våga visa din personlighet

Var inte rädd för att framhäva dig själv. Visa upp din personlighet och vad du brinner för – då blir du garanterat ihågkommen av din omgivning.

2. Var nyfiken på andra människor

Alla människor vill bli sedda. Lyssna och ställ frågor, mer än vad du pratar om sig själv. Genom att vara nyfiken får du en bild av hur du kan hjälpa personer i fråga. Var inte heller snål med beröm och uppmuntran, både på sociala medier och i verkliga livet. Sikta på att vara en person som andra människor vill umgås med. Se också till att du inte bara umgås med människor som är som dig – sök dig till personer med andra bakgrunder och synsätt, då breddar du dig själv.

Annons

3. Var generös

Nätverkande handlar om att bjussa på något som kan hjälpa någon annan i dess yrkesroll, och det visar också din kompetens. Var generös med din kunskap och tid – ge utan att förvänta dig att få något tillbaka. Skifta fokus från ”Whats in it for me” till ”Hur kan jag hjälpa dig”?

4. Koppla ihop andra människor

Öva på att koppla ihop olika människor med varandra, utan egen vinning. Det behöver inte ens finnas ett tydligt syfte – det kan vara människor från samma bransch med samma intresse som du tycker borde mötas. Koppla ihop dem och låt sedan dem göra jobbet! Det här är ett enkelt sätt att hjälpa andra, och stärka bilden av dig som en person med ett starkt nätverk.

5. Våga be om hjälp

Var inte för stolt när du behöver hjälp, utan dra nytta av personerna du har omkring dig. Andra har oftast ingen aning om vad du behöver, och ibland är det de mesta oväntade personerna som sitter på riktigt värdefulla kontakter. Glöm inte heller bort att fråga dina vänner – många är så inriktade på affärskontakter att de glömmer att leta på närmare håll.

Annons

6. Ditt nätverk finns överallt

Ditt nätverk finns överallt, så börja genast vardagsnätverka. Begränsa dig inte till nätverksträffar och andra jobbrelaterade ställen där du förväntas nätverka – det kanske lika gärna är på bussen, barnens fotbollsträning eller i matbutiken som du bygger ut ditt nätverk.

7. Gräv där du står

Du behöver dock inte börja nätverkandet på bussen – det kan kännas avskräckande för den ovane. I stället är det enklast att gräva där man står, och alltså nätverka på sin egen arbetsplats. Ät lunch med en ny person varje vecka! Det kommer vidga dina vyer och ge dig nya kontakter för framtiden.

Läs mer:

Annons