Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så får du koll på din ekonomi – äntligen

04 jan, 2021
AvAino Oxblod
FotografStefan Tell.
Beteendevetaren Veronica Linarfve visste ingenting om ekonomi, och hade länge skjutit upp att få koll och kontroll över sin egen privatekonomi.
Med hjälp av Ekonomi-PT:n Mia Ingelström har hon nu tagit makt över sina pengar, och tillsammans släpper du nu boken Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor.
– Jag tänkte att det inte var akut och att "jag kan ta det sen". Men när jag väl började ekonomiträna så insåg jag att det ju var superakut, säger Veronica Linarfve.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronorBrand logo
Så lyckas du spara ihop till en halv miljon kronor

Att ta tag i sin privatekonomi är något som många drar sig för, för att det känns svårt och jobbigt. Beteendevetaren Veronica Linarfve var också i den situationen – innan hon träffade Ekonomi-PT:n Mia Ingelström, som jobbar med att hjälpa folk att styra upp sin ekonomi. Nu släpper duon boken Ekonomi-PT:ns handbok för kvinnor.

– Jag träffade Mia av en slump och blev nyfiken, vad gör en ekonomi-PT. När hon sa att hon hjälper folk att få koll på sin ekonomi så sa jag sanningsenligt att det har jag inte. Så jag började träna, och det var så sjukt bra med Mias tips. Jag hade inte kommit igång tidigare för att jag inte visste var jag skulle börja, det var som ett enda stort svart hål. Jag tänkte att det inte var akut och att "jag kan ta det sen". Men när jag väl började ekonomiträna så insåg jag att det ju var superakut, säger Veronica.

De fyra vanligaste tankevurporna som gör att man inte kommer igång

1. "Det är kört"

Mia: Många tänker att: "Jag kan inte göra något, jag har inte gjort smarta val när jag var yngre, så nu är det för sent”. Det är aldrig för sent att börja.

2. "Det är svårt och tråkigt"

Veronica: Jag trodde på allvar att jag var sifferblind eller att det var nåt fel på mig, men när jag väl började ta tag i det så insåg jag att det inte var problemet – problemet var att jag inte visste vad jag skulle göra. Vadå "se över ekonomin"? Det är för abstrakt. Därför ville vi skriva den här boken som svarar på frågan exakt vad, hur och i vilken ordning du ska göra.

3. "Jag vet inte hur man gör"

Mia: Det pratas för lite om hur man får koll på sin ekonomi, för man tjänar pengar på att folk inte har koll. Det går inte att tjäna pengar på att folk ska få bättre privatekonomi, så därför läggs det inga pengar på det. Många litar på banken och glömmer att även de säljer tjänster … Råden kan vara bra men är inte alltid ”oberoende”. Det måste man vara medveten om. Boken är helt oberoende och utgår från dig.

4. "Det är ingen kris"

Veronica: Man tänker att man inte är ett fall för Lyxfällan, och ekonomin går ihop i slutet av varje månad. Men det är ingen ursäkt – bara för att det går ihop sig kan det vara bra att gå igenom. Jag tänkte att min ekonomi var bra, men sen visade det sig att det inte alls var bra, och att jag betalade 30 000 kronor mer per år än jag behövde.

Annons

Veronica gick igenom alla sina olika avtal, och insåg att hon förlorade pengar varje månad på dåliga avtal. Hon betalade bland annat 10 000 kronor för mycket i sin hemförsäkring varje år.

– Kvinnor är inte dåliga på ekonomi, men vi är ganska dåliga på att ta ansvar för vår ekonomi, framförallt efter att ha fått vårt första barn. Innan första barnet har män och kvinnor ganska lika utgångsläge; vi är chefer och sjuka i ungefär samma utsträckning, och får ungefär samma betalt. Men efter första barnet hamnar vi efter, och 15 år efter man fött sitt första barn ligger kvinnor statistiskt sätt 30 procent efter männen i lön, säger Mia Ingelström.

3 vanliga misstag – och hur man löser dem

1. Man sparar på fel sätt.

Vi kvinnor är generellt duktiga på att spara, men vi är rädda för att ta risker. Så vi låter alla sparpengar stå på ett sparkonto för att bygga en trygg buffert. Problemet med det är att vi förlorar pengar.

Alla sparpengar ska inte vara på börsen – men en del ska vara det. Man ska ha rätt pengar i rätt hink, med olika sparformer utifrån när man ska använda pengarna. Pengarna i krishinken behöver man ha lättåtkomliga, så de ska inte vara på börsen. Sparar man däremot för framtiden och pensionen, så ska man satsa på högre risk för maximal avkastning.

2. Man pratar för lite om pengar med ens partner.

Kvinnor sätter ofta höga kunskapskrav på sig själva, och vi litar inte på vår egen kunskap. Män å andra sidan litar mer på sin egen kunskap, och det blir tydligt när det kommer till ekonomi. Känn inte att du behöver läsa på om pension eller ekonomi för att kunna prata med din partner om det. Det finns mycket som tyder på att kvinnor är bättre än män på att hantera pengar.

3. Man pratar för lite om pengar överlag.

Många känner inte bara att det är hög tröskel för att prata ekonomi med ens partner – man resonerar även så när det kommer till ens vänner. Man tänker att de har bättre koll och känner skuld och skam över att inte kunna tillräckligt.

Annons

Viktigt att prata ekonomi med ens partner

Det är också viktigt att prata med sin partner om de ekonomiska följderna av att bilda familj ihop.

– Jag känner igen mig i det där. Min man gjorde karriär medan jag gick ner på deltid för barnen. Jag kände mig i underläge, vilket gjorde det jobbigare att ta diskussionen. Jag hann bli 45 år innan vi tog tag i det här och tittade på effekterna på min pension av att vara hemma med två barn.

Att inte ta makten över sin privatekonomi kan få många jobbiga följder – svåra situationer vid eventuella separationer eller skilsmässor, och en markant lägre pension än man hade behövt.

– Generellt står kvinnor för konsumtionsvaror, som mat, presenter, saker till barnen och så vidare. Männen lägger mer på kapitalvaror. Om man inte har tittat på hur man fördelar allt vid en eventuell skilsmässa innan man separerar, så är kvinnan nästan alltid förloraren. Men det är aldrig för sent att börja kolla på det – hur skulle det se ut om vi skiljer oss? Då blir båda också tryggare i relationen, för man vet att man är kvar av vilja och inte av rädsla för sin ekonomi.

Läs mer:

Så får du ekonomin att gå ihop i jul – experten Frida Bratt tipsar

Så säkrar du din ekonomi under corona – experten Frida Bratts bästa tips

5 viktigaste besluten att ta för din ekonomi – innan 2020 tar slut

Annons