Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så får du ut mer pengar under föräldraledigheten

05 apr, 2022 
föräldarledighet pengar
Om ni vill tjäna några extra tusenlappar under föräldraledigheten är det en jämställd uppdelning som gäller. Det visar en ny studie.
Annons
7 smarta spartips för föräldraledigaBrand logo
7 smarta spartips för föräldralediga

Idag tas tre av fyra föräldradagar ut av mammorna. Bara 19 procent av föräldrarna delar lika på föräldraledigheten. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Länsförsäkringar.

Av 1 024 tillfrågade föräldrar, uppgav var fjärde att de anser att det är mamman som ska vara hemma mest. Bara en tredjedel ansåg att föräldrarna bör dela lika på föräldraledigheten.

– Jag tror att många par fattar beslutet utifrån att den som tjänar mest bör jobba mest. Och eftersom det oftast är kvinnor som står för den lägre inkomsten, blir det hon som är hemma mest. Det är synd för det många kanske inte tänker på när barnen är små är att kvinnors längre frånvarande från arbetet riskerar att hämma deras karriär- och löneutveckling. Åtta år efter att det första barnet fötts skiljer det cirka 30 procent mellan mamman och pappans lön. Året innan paret får barn skiljer det omkring 10 procent. Att dela mer lika på föräldraledigheten har alltså flera positiva aspekter, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Kvinna som är föräldraledig med två barn
En jämställd föräldraledighet har många fördelar. En av dem är mer klirr i kassan.

Jämn uppdelning ger mer pengar

En av anledningarna till varför ni bör dela lika på föräldraledigheten är att det är positivt ekonomiskt – både för dig och din partner. Anledningen är den föräldralön som ni båda kan plocka ut, och därmed få tusenlappar extra i plånboken varje månad.

Annons

Om du går under kollektivavtal hos din arbetsgivare så har du nämligen rätt till så kallad föräldralön. Förutom den ersättning som Försäkringskassan betalar ut, får du även en extra lön från din arbetsgivare. Den motsvarar omkring 10 procent av lönen under lönetaket samt cirka 90 procent av hela lönen över lönetaket.

De flesta har inte rätt till föräldralön under en hel föräldraledighet, utan enbart under en begränsad period. Om ni delar lika på föräldraledigheten är ni därmed lediga under kortare period vardera och kan därmed få ut föräldralön ända till barnet börjar förskolan.

Jämställd föräldraledighet i siffror

För att få en mer konkret bild av hur mycket pengar familjer kan tjäna in på jämställd föräldraledighet har Länsförsäkringar tagit fram tre räkneexempel.

Här kan du se skillnaden i kronor hos tre olika familjer, beroende på om pappan tar ut två månader eller sex månaders föräldraledighet:

Räkneexempel Länsförsäkringar föräldraledighet
Annons