Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så här väljer Framtidsfeministen företag till sin aktieportfölj

13 sep, 2021 
AvMaja-Stina Skarstedt
FotografMarilia Bognandi
Framtidsfeministen Sandra Bourbon
Undrar du hur du egentligen ska komma igång med aktier när allt känns som en enorm aktiedjungel? Ingen panik – alla kan börja! Inspireras av Framtidsfeministen Sandra Bourbons fem steg för att hitta rätt bolag.
Annons
Beppe Wolgers – en av Sveriges mest älskade underhållareBrand logo
Beppe Wolgers – en av Sveriges mest älskade underhållare

Du har säkert redan fått rådet: Börja med aktier! Eller åtminstone fonder. Dina pengar kan växa så mycket mer och snabbare än andra sparalternativ.

Men om du är helt grön på aktier då? Eller i alla fall ljusgrön på området?

– Har du aldrig ägt en aktie är det viktigaste att föra över några hundralappar och börja. Det spelar inte så stor roll exakt vilket bolag det är, bara du förstår vad de gör – kanske är det en butik där du brukar handla? tipsar Sandra Bourbon, aktuell med boken Frihetsmaskinen – så skapar du ett finansiellt fritt liv.

Om du redan har kommit igång med aktieköp är Sandras nästa råd att ha en strategi för hur du vill investera.

– Det är viktigt för att investera så objektivt du bara kan och inte blanda in känslor. Det går sällan bra när du går på känsla när det gäller aktier.

Annons

Sandra Bourbon har fem tydliga steg när hon själv investerar i bolag:

Steg 1 – Är bolaget jämställt?

– Bolagen som jag investerar i ska ha minst 40-60-fördelning av kvinnor och män i högsta ledning, inte i styrelsen. Forskning visar att bolag som har det är mer lönsamma och troligtvis därför även en bättre investering. Då försvinner väldigt många av Stockholmsbörsens drygt 300 bolag – det blir kanske 50-60 bolag kvar. Men det är viktigt att sålla bort för att slippa slösa tid på fel bolag.

Steg 2 – Ger bolaget utdelning?

– Bolag som har råd med utdelning går med vinst och det ger en kvalitetsstämpel.

Steg 3 –Växer bolaget och har det stabila vinstmarginaler?

– På borsdata.se har de jättebra diagram tio år bakåt i tiden. Här tittar jag på om bolaget växer och har stabila vinstmarginaler. Här kan du också kolla om bolaget ger utdelning.

Steg 4 – Förstår jag bolaget?

– I detta steg kollar jag så att jag verkligen förstår vad bolaget gör, om jag tror på deras affärsidé och att folk vill ha deras produkter eller tjänster i framtiden. Självklart har jag bättre och sämre koll på olika branscher. Jag väljer bort dem som jag har dålig koll på.

Annons

Steg 5 – Har jag tillräcklig spridning?

– I sista steget ser jag till att sprida mina aktier i fem-sex olika branscher. Då får jag en bra riskspridning. Eftersom jag har åtta olika bolag i min aktieportfölj och alltid köper månadsvis i lika stor del – 12.5 procent per bolag – behöver jag ibland välja bort bolag i detta steg. Oftast fastighetsbolag där jag kanske väljer bort två för att ha kvar två, annars blir det för många inom fastighetsbranschen.

Det viktigaste är att komma igång med att köpa aktier

Sandra Bourbon har sina steg, sin aktiestrategi, för att lättare välja vilken typ av aktier hon ska ha kvar, sälja eller köpa. Varje halvår tar hon en titt på sina innehav. Den största granskningen blir i oktober när Allbright-rapporten släpps, med kartläggning av representation i näringslivets toppskikt, sedan en mindre check i mars.

– Det brukar ta en helg att gå igenom portföljen och det brukar vara ungefär två bolag som byts ut. Det kan hända ganska mycket på sex månader i ledningsgrupper, men ibland ingenting, säger Sandra.

Annons

Hon poängterar också att det viktigaste är att komma igång med aktieköp överhuvudtaget än att ha för många steg i en strategi.

– Du kan lägga till steg när du känner att du är redo och skriv gärna ned din strategi. Den är viktig att luta sig mot.

Sandra är kritisk till externa aktietips om specifika bolag.

– Du måste fråga dig vem du lyssnar på. Läser du ett tips i ett forum vet du aldrig vad den personen har för avsikter. Den kanske själv vill sälja. Även om du får aktietips på en middag eller av grannen är det svårt att använda dem själv – du vet sällan hela bakgrunden.

Hon tar del av analyser och googlar på bolag när hon blivit intresserad av något, oftast för att få en uppfattning, som i hennes fjärde steg.

– Sedan följer jag självklart de bolag som jag har investerat i för att se om det händer något i dem. Men jag är försiktig med att bli för fäst vid vissa bolag. Var sjätte månad när jag gör analysen försöker jag verkligen nollställa för att se på dem med nya ögon. Ska de få vara kvar i portföljen eller inte?

Annons