Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så kan du göra själv för att bli ekonomiskt jämställd

07 mar, 2022 
AvAnna-Maria Stawreberg
FotografSHUTTERSTOCK/TT
Shoka Åhrman till höger och kvinna med dator till vänster.
Det är 2023 och vi har kommit ganska långt när det gäller lika lön för lika arbete. Men det räcker inte. Än är det långt kvar tills vi har nått ekonomisk jämställdhet.
Annons
Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

Säg ”ekonomisk jämställdhet” och de flesta tänker på skillnader mellan könen när det handlar om löner.

Tack och lov börjar de skillnaderna jämna ut sig. Och därmed borde väl allt vara frid och fröjd. Eller?

Nej, än är vi långt ifrån ekonomiskt jämställda.

– Jämställdhet när det gäller ekonomin är så mycket mer. För även om lönegapet mellan könen minskat på senare år, är det tydligt att det ekonomiska gapet har bestått, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Shoka Åhrman, som bloggar på Femina.se, föreläser regelbundet om sparande och ekonomi och har skrivit böckerna Medveten ekonomi – En vardag med guldkant och Så blir du rik i den digitala ekonomin, brinner för att öka ”vanliga människors” kunskap när det gäller privatekonomi.

Annons

Ett tydligt exempel på att det fortfarande finns en klyfta, är att kvinnor tar ut fler föräldradagar än män, vabbar mer och i högre utsträckning jobbar deltid för att kunna vara hemma med barnen.

– Att få vara med sina barn är en oerhörd förmån och något som underlättar för familjelivet. Men man behöver vara medveten om vilka konsekvenser beslut som dessa får för framtiden, säger Shoka Åhrman.

Kvinna med dator och ett barn i bakgrunden.
Många kvinnor tar ut mer föräldradagar än män. Men de vabbar också i större utsträckning än män.

För även om det känns självklart att vara hemma med barnen när de är små är det viktigt att ha i bakhuvudet att det kommer att påverka längre fram, både när det gäller löneutveckling och pensionssparande.

Shoka Åhrmans resonemang kokar egentligen ner till det lilla ordet ”beslut”. Det vill säga – så länge vi inte gör något av bara farten, så länge vi tänker på att den situation vi befinner oss i kan spela stor roll för ekonomin längre fram – så har vi större kontroll på situationen.

Annons

– Vi behöver göra medvetna val och tänka ett par steg längre. Och väljer vi att vara den föräldern som tar ut mest föräldradagar och går ner i tid för att barnen ska få kortare dagar på förskolan, då behöver den föräldern som jobbar mer kompensera ekonomiskt för detta och även i pensionssparande.

Shoka Åhrman tycker att man ska prata ekonomi med sin partner redan tidigt i förhållandet. Det blir ett sätt att få en uppfattning om partnerns inställning till såväl ekonomi som jämställdhet.

Att prata ihop sig med sambon, särskilt om man har barn tillsammans, och skriva papper på vad som gäller vid en eventuell separation borde vara en självklarhet. Att diskutera ägandeförhållanden vid ett giftermål likaså.

– Jag ser det här gång på gång, hur man utan att reflektera över varför, hamnat i en situation. Här behövs en större medvetenhet och ett större konsekvenstänk, säger Shoka Åhrman med eftertryck.

Annons

Saker som känns enklast för familjen just där och då, kan alltså påverka tillvaron långt fram i livet. Ett annat exempel är de fall när kvinnor som är gifta med en egenföretagare går in och sköter ekonomin i makens bolag, något som inte är helt ovanligt. Här är det också viktigt att hålla koll på lönen och den framtida pensionen.

– Och hur går det med ditt arbete om ni separerar och maken är din arbetsgivare? frågar sig Shoka Åhrman.

Det finns fler exempel på att vi ännu inte uppnått ekonomisk jämställdhet. Statistiken visar till exempel att kvinnor har högre sjukfrånvaro än män.

–Många kvinnor arbetar i yrken som sliter på kroppen. Också här bör man, så långt det är möjligt, försöka tänka igenom vilka konsekvenser beslutet om att arbeta i ett hårt yrke kan få för den framtida ekonomin, säger Shoka Århman.

Här kommer resonemanget om eventuell omskolning, vidareutbildning och kompetensutveckling in, även det faktorer som påverkar privatekonomin. Att sträva efter att hela tiden utvecklas, genom internutbildningar och på annat sätt, påverkar i hög utsträckning både din löneutveckling och din attraktionskraft på arbetsmarknaden.

Annons

– I dag har många insett det praktiska i att jobba hemifrån några dagar i veckan. Det är ett beslut som underlättar vardagspusslet. Men vad innebär det för din framtida karriär om du jobbar hemifrån mer än kollegerna? säger Shoka Århman.

Kvinna står i kök med dator.
Många har idag insett det praktiska för vardagspusslet med att arbeta hemifrån.

Andra områden där kvinnor generellt ligger efter är när det handlar om privatekonomin. Hur ser det ut på räknings- och lånefronten? Har du inblick i hushållets totala ekonomi? Har du koll på sparandet och hur man investerar i fonder och aktier?

– Att vara med och förhandla om bolåneräntan, att turas om att ta räkningarna och att vara aktiv i sitt sparande kan kännas komplicerat och är något som många kvinnor lämnar över till sin partner under småbarnsåren. Men kvinnor fattar dagligen mer komplicerade beslut än dessa, säger Shoka Åhrman.

Annons

I dag finns det en rad hjälpmedel som hjälper oss att snabbt öka vår ekonomiska kunskap, både i form av appar, böcker och kortare föredrag.

Kanske kan det bli ditt nästa medvetna val? Att redan i morgon ladda ner en app som ger ökad inblick i vardagsekonomin, anmäla dig till en digital kurs som lär dig hur aktier fungerar, eller helt enkelt boka ett möte med en privatekonom på banken?

Så står det till med jämställdheten

Kvinnors löner uppgår i genomsnitt till 90,2 procent av männens. Det betyder att det ojusterade lönegapet är 9,8 procent. Tar man hänsyn till skillnader i ålder, utbildning, yrke, sektor och arbetstid minskar dock lönegapet till 4,4 procent.

Män har i genomsnitt högre pension än kvinnor. 2019 var den genomsnittliga allmänna pensionen cirka 25 procent högre för män än för kvinnor.

Livslönen för kvinnliga akademiker är enligt Saco.se 15,8 procent lägre än vad den är för manliga akademiker.

Enligt en undersökning från Försäkringskassan ligger uttaget av vab-dagar på 40–60, där kvinnor tar ut fler dagar.

När det gäller uttag av föräldradagar tar papporna ut tre av tio föräldradagar. Mammorna tar ut sju av tio dagar enligt svt.se.

Enligt en studie som TCO gjort kommer det att ta 20 år att uppnå ett jämlikt uttag av föräldradagar i den takt som det sker nu. Enligt samma studie påverkar detta inkomstgapet, som består nio år efter barnets födelse.

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons