Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

10 år kvar till pensionen - så här mycket pengar behöver du spara

28 sep, 2021 
AvJohanna Bengtsson
Fotografdan coleman, spp
Shoka Åhrman
Pensionen närmar sig och för dig som har tio år kvar finns det ännu chans att påverka din totala pension. Sparekonomen Shoka Åhrman visar vägen.
Annons
TV: Från rookie till börshaj - så gör duBrand logo
TV: Från rookie till börshaj - så gör du

I media rapporteras det ofta om odrägliga förhållanden för pensionärer som lever på existensminimum. Många oroar sig över pensionen och undrar om de kommer att ha tillräckligt mycket pengar att leva på.

Feminas ekonomibloggare Shoka Åhrman arbetar som sparekonom på SPP och är expert på pensionsfrågor. Enligt henne är det aldrig för sent att börja privatspara till pensionen.

– Det är såklart jättebra om du började spara relativt små belopp redan tidigt men om du inte gjorde det är sparandet inte kört. Om du har tio år kvar till pension kan du fortfarande spara ihop en större summa pengar som kommer att göra skillnad i din pension, säger Shoka Åhrman.

Individuellt hur mycket som behövs i pension

Hon uppmanar att se positivt på situationen och dra fördel av den del av livet som du befinner dig i just nu.

Annons

– Du har inte längre småbarn och kanske till och med utflugna barn, du har förhoppningsvis hunnit amortera av en hel del på dina lån och har kommit en bit i karriären. Det finns med andra ord goda chanser att spara lite extra, om du inte har haft möjlighet till det tidigare.

Enligt Shoka är det första du behöver göra att logga in på minpension.se och göra en pensionsprognos för att få en överblick över vad du förväntas få i pension. Det är först när du ser hur mycket pengar du har som du kan räkna ut hur mycket mer du behöver spara. Exakt hur mycket pengar en genomsnittlig pensionär behöver är dock en högst individuell fråga, menar hon.

– Hur mycket du ska spara avgörs av vilken nivå du är nöjd med, hur mycket du har arbetat genom livet och om du har haft en tjänstepension. Den så kallade allmänna pensionen från staten ligger på i snitt 12 300 kronor för en kvinna. Om du däremot inte har jobbat får du ut en garantipension som är högst 8 651 kronor i månaden för ensamstående och 7 739 kronor i månaden för gifta.

Annons

Till denna summa tillkommer också den pension som har satts in från din arbetsgivare, om du har en så kallad tjänstepension. Tumregeln är att den allmänna pensionen och tjänstepensionen tillsammans blir cirka 60 procent av lönen om du går i pension vid 65 år. Det gör att din tjänstepension och ditt privata sparande blir en alltmer viktig del av din totala pension.

Dagens pensionärer lever allt längre

Shoka påpekar även en annan viktig aspekt i frågan om vad som är en ”tillräcklig pension”.

– Vi får inte glömma att dagens pensionärer blir allt äldre, vi lever längre och är betydligt friskare som äldre. Det är inte som förr när pensionärer förväntades ha mycket lägre utgifter. Idag vill vi kunna unna oss och resa. Att tro att man ska klara sig på väldigt lite för att ens utgifter skulle minska markant är i dagsläget inte sannolikt, i alla fall inte de första åren som pensionär.

10 år ger goda möjligheter till avkastning

Tio år kvar till pension räknas som ett långsiktigt sparande, enligt Shoka. Det innebär att du har utrymme att ta en högre risk för att få pengarna att växa. Därför rekommenderar hon att spara pengarna i fonder eller i aktier för den som känner sig bekväm med det.

Annons

– Många är så pass rädda för förluster att de inte vågar ha en viss risk i sparandet som en möjlighet till avkastning. Om du exempelvis väljer en globalfond får du en förvaltning och riskspridning och behöver inte ha samma kunskap eller engagemang själv som om du investerar i enskilda aktier. Kom ihåg att pensionssparandet dessutom betalas ut i små summor över tid vilket gör att de ligger på börsen och jobbar vidare i flera år efter din första pensionsutbetalning.

Så mycket kan du pensionsspara på tio år

Här visar Shoka Åhrman effekten av att spara olika summor under tio års tid. Hur mycket du anser att du vill, kan eller behöver spara är upp till din egen livssituation, standard och önskan.

Exemplet nedan visar månadssparande i fonder med en årlig avkastning på 6 procent under tio års tid:

500 kr = cirka 82 000 kr

1000 kr = cirka 163 000 kr

5000 kr = cirka 817 000 kr

TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi
Annons