1:41

Efter reklamen: Så får du ekonomin att gå ihop i jul

(1:41)

1. Är det riktig rea?

Många butiker och e-handlare tar för vana att höja priserna innan Black Friday för att därmed kunna redovisa en rejäl sänkning på pappret. Håll lite koll på dina favoritsajter innan för att se vad du faktiskt får för typ av rabatt.

2. Konsumera för dina egna pengar

Det är frestande att köpa nu och betala senare. Men ofta ryms det en hel del dolda räntor och avgifter i krediter och avbetalningsplaner. Ur ett privatekonomiskt perspektiv är det alltid bäst att spara ihop sina egna pengar innan konsumtionen sker.

Enkla spartips i vardagen – 8 knep

3. Behöver du alla tilläggsförsäkringar?

En annan vanlig fallgrop för dig som behöver köpa något under rean är att råka övertalas att teckna olika slags tilläggsförsäkringar på inköp av sådant som mobiltelefoner, cyklar och hemelektronik. De är oftast onödiga och för dyra. Kolla vad som gäller i hemförsäkringen och kortets försäkringar. Ibland får du försäkringen utan kostande ett antal månader och får börja betala för försäkringen.

4.Glöm inte avgifter som tull och moms

Glöm inte av att när du handlar från andra länder så kan det tillkomma andra kostnader som gör att ditt inköp inte blir lika billigt som du tänkt dig. Om du beställer varor från ett annat EU-land behöver du inte betala tull, svensk moms eller andra skatter för varan.

5. Planera och spara tid

Att få julklappsinhandlingen avklarad redan i november kan vara en rejäl tidsvinst eftersom du inte behöver springa runt precis innan jul och leta på stan. På det sättet kan Black Friday vara effektivt på flera sätt.

Så gör du sparandet roligt – med appar

6. Gör dig av med saker

Glöm inte att du redan har en del värde i gamla prylar, kläder och möbler. Gör en rensning och sälj av det du inte behöver. På så sätt kan julhandeln göra ett betydligt mindre hål i plånboken.

7. Shoppa second hand

Du behöver inte alltid köpa nytt. Efter Black Week finns det dessutom gott om bra och billiga julklappar på köp- och säljsajterna. Bättre för både klimatet och plånboken.

5:14

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Markiz

(5:14)