Trendar: Se ''Ekohemmet'' Karriär Din ekonomi Bostad Fonder & aktier för nybörjare Spartips

Så shoppar du smartare - för plånbokens skull

22 sep, 2021
AvAnna Björe
Fotograftt
Två glada kvinnor på shoppingrunda
Det är lätt gjort att handla fel grejor och för mycket. Ta en titt på ditt eget beteende och gör några genomtänkta förändringar. Då får du ordning på både shoppingen och din ekonomi.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukostBrand logo
Därför ska du borsta tänderna 10 minuter före frukost

Reabyxorna i nästan rätt storlek slinker ner i shoppingkorgen. Tre för två av t-shirtarna som du absolut inte behöver klickar du hem från nätrean. Garderoben fylls med plagg som bara hänger där. Dyrt, tråkigt och absolut inte bra för miljön.

Men det går att få ordning och samtidigt bli lite rikare. Lägga pengarna på det du verkligen vill ha och behöver. Få en genomtänkt garderob och pengar över till annat.

Det här vet Isabella Ahmadi som driver podden Smarta cash och är föräldraledig kommunikatör på betalbolaget Klarna. Klarna gör regelbundet undersökningar av våra shoppingvanor. Den från i våras, visar att näthandeln vuxit det senaste året – inte helt oväntat med tanke på pandemin.

-Kläder och skor går starkast online men det som ökade mest enligt undersökningen var fordonsrelaterade varor, smycken och accessoarer, säger hon.

Annons

Hälften av alla tillfrågade i undersökningen tror dessutom att de kommer att göra hälften av sina inköp online om ett år. Men oavsett om du handlar på nätet eller i fysiska butiker skadar det inte att lära dig att shoppa klokare.

Isabella Ahmadi har tagit fram fyra vanliga shoppingtyper och tips för man handlar smartare inom respektive kategori. Vem är du? Läs och begrunda. Allt som behövs är en smula självrannsakan.

Impulshopparen

Du bara måste ha den där härliga höstkappan. Vad den kostar spelar mindre roll. Om du köper den nu blir du snygg och lycklig!

Känner du igen dig? I så fall är det dags att analysera dig själv lite djupare. Vilken plats har shoppingen i ditt liv? Är det ett tomrum du fyller för att få tillfällig lycka? Om du inte kan stoppa dina impulser leder de till felköp som gör dig pank och olycklig.

Gör så här: Hur kan du skapa ett mer kontrollerat beteende? Gå först igenom hur mycket du shoppat för de senaste månaderna. Är det så mycket som du tror? Eller kanske mindre? Oavsett resultat är det bra att veta vad du gör av med på dina infall. Gör sedan en shoppingbudget. Räkna ut hur mycket du kan handla för varje månad och håll dig till den. Då får du en struktur att hålla dig till.

Annons

Rearäven

Du gör allt för ett kap, ett fynd till nedsatt pris gör dig supernöjd. Tre för två går inte att motstå, heller inte skorna som bara är aningen för små. Allt hamnar i shoppingbagen bara priset är sänkt. I själva verket köper det som du varken gillar eller behöver.

Gör så här: Skriv två listor innan du beger dig ut i rean. En över vad du behöver och den andra med vad du önskar dig. Ange både produkter och antal. Då har du koll.

Fråga dig alltid innan du swishar betalningen: Tycker jag om det här på riktigt? Hade jag köpt det om det varit fullpris?

-Och - om möjligt - sov på saken. Utbudet är stort, det kommer alltid in annat som du kan handla, säger Isabella Ahmadi.

Stilikonen

Du köper dyrt, märkena är viktiga och du följer slaviskt modets växlingar. Men designerkläder kostar och du har en garderob stor som en mindre lägenhet. Har du inte obegränsat med pengar gäller det att ta tag i din shopping.

Annons

Gör så här: Gör en budget efter säsong. Du vet när du brukar köpa nytt och till vad. Till hösten är kappa i höstens mode och nya boots ett måste. Till jul är det klänningar och accessoarerna till helgernas fester.

Med hjälp av din budget kan du vara förutseende och dra nytta av prissänkningar.

-Börja redan nu tänka på vad du kan köpa till Black Friday, till exempel, säger Isabella Ahmadi.

Dessutom - sälj eller ge bort det du aldrig använder så får någon annan får glädje av det. Köpare finns i FB-grupper, appar, vintage- och secondhandbutiker. Där kan du själv hitta märkeskläder för en spottstyver.

-Ta också en funderare på varför du måste ha det exklusiva. Identifierar du dig för mycket med dina kläder? Varför, i så fall?

Researchern

Du jämför, jämför, jämför. Priser, produkter, färger, fraktpriser… Allt som går att kolla checkar du av både en och två gånger. Det tar veckor för dig att slå till på ett par galonisar till treåringen. Då har höstrusket redan invaderat landet sen länge.

Annons

Om du jämför i en evighet tvingas du till slut slå till i sista minuten på ett par dyrare - och kanske sämre – galonbyxor. Allt för att barnet inte ska bli genomblöt på utflykten med förskolan.

Gör så här: Planera bättre. Kolla upp olika regnkläder i god tid innan det börjar bli höst. Sätt en tidsgräns för hur mycket efterforskningar du får göra. En halvtimme, till exempel, sen ska du bestämma dig.

Och betänk att det alltid kommer nya kläder och prylar som du kan tycka är bättre och billigare. Det tar aldrig slut. Därför är det du som måste sätta ner foten och bestämma när det är dags att sätta punkt. Slå till och köpa.

Annons