Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Är din samling värd en förmögenhet?

30 sep, 2021 
AvJohanna Bengtsson
Fotografstefan Frank jensen
Stig Lindberg servis glad kvinna
Barbiedockor, vinylskivor, tidningar och parfymflaskor. Det går att samla på vad som helst! Men vad skiljer en hobbysamling från en riktigt värdefull? Mats Bergstrand på Crafoord Auktioner vet svaret.
Annons
Det här händer om du slutar tvätta håret med schampooBrand logo
Det här händer om du slutar tvätta håret med schampoo

Har du stoppat undan mormors ärvda docksamling på vinden? Eller stoltserar du med trettio Lisa Larsson-figurer i vardagsrummet? Kanske tog samlarinstinkten fart redan i småbarnsåren då suddgummin och bokmärken stod högst upp på önskelistan.

Oavsett vad din samling innehåller, håller de flesta med om att det är relativt lätt att samla på sig prylar, men desto svårare att urskilja värdet på samlingen. Därför ringde vi upp Mats Bergstrand, vd och värderingsman på Crafoord Auktioner Sthlm. Auktionshuset har under de senaste åren nischat in sig på just samlingar.

Hur många föremål behövs för att det ska räknas som en samling?

– Det finns ingen undre eller övre gräns, en samling kan innebära allt från 10 till 1000 saker. Nyligen sålde vi en samling med bara 11 målningar, vilket generellt är en ganska liten samling, men i och med att det bara fanns ett 40-tal kända målningar med just det motivet var plötsligt 11 målningar många i sammanhanget, säger Mats Bergstrand.

Annons

Vad avgör om en samling är värdefull?

– Det finns en rad faktorer som spelar in. Jag skulle säga att de tre viktigaste aspekterna är:

1. Föremålens skick.

– Skicket är det allra viktigaste för de mest hängivna samlarna. En hängiven samlare skulle aldrig köpa en Stig Lindberg-vas men en liten nagg i kanten. Att samlingen är i bra skick är det viktigaste att tänka på, oavsett vad du samlar på.

2. Kvitton och originalkartonger.

– Spara alltid originalkartonger och kvitton på dina köp. Exempelvis har Lisa Larsson gjort en Pippi Långstrump-figur som kostar runt 10 000 kronor. Nyligen sålde vi en originalkartong till just den Pippi-figuren, alltså enbart kartongen, som gick för 24 000 kronor. Den är så pass ovanlig att köparen sa att han hade kunnat betalat ännu mer därför att kartongen var i ett så bra skick.

3. Proveniensen.

– Samlingar finns i alla dess former, men vem som har ägt den och historien bakom föremålen är avgörande för värdet. Nyligen sålde vi en liten samling från ABBA:s ljudtekniker Micke B Tretow. Ett 20-tal föremål gick för sammanlagt 800 000 kronor, däribland ett passérkort från en av ABBA:s konserter för 25 000 kronor.

Annons

Hur tar man reda på vad ens samling är värd?

– Hör av dig till ett auktionshus! Vi är ute och värderar saker och samlingar hela dagarna. Det går också bra att skicka in bilder och beskrivning av föremålen och få en värdering på mail.

Vad ska man tänka på om man har en värdefull samling hemma?

– Det är jätteviktigt att dokumentera hela samlingen om det skulle börja brinna eller om du skulle få inbrott. Har du exempelvis 200 Lisa Larsson-figurer hemma är det en kvarts miljon som skulle försvinna. Ta bilder av både föremålen och kvitton och skriv ner vad du har i ett dokument.

Ger dubbletter ett ökat värde eller ska man enbart ha en unik sak av varje?

– Att köpa dubbletter har blivit ett sätt för samlare att utöka sin samling. De finansierar sitt samlande genom att köpa och sälja. Säljer de flera dubbletter kan det finansiera en unik sak i samlingen senare.

Vad skulle man kunna börja samla på idag som kan ha ett värde i framtiden?

– Om jag visste det skulle jag vara stenrik! Man måste utgå från sig själv och hitta något man är intresserad av. När jag pluggade i Uppsala hade jag en kompis som samlade på Brut-förpackningar, alltså den där gröna 80-tals parfymen. Han hade till slut en hel samling av obrutna Brut-förpackningar. Det var en lite udda samling, men vem vet om det är den enda stora samlingen i världen? Då kan den bli värdefull i framtiden. Allt handlar om intresse, kunskap, tillgång och efterfrågan.

Annons

Har du något sista tips till alla oss samlare?

– Avgränsa ditt samlande. Bli inte för bred och samla på massor av olika saker. Var tydlig i ditt samlande och avgränsa dig till att exempelvis samla svensk konkret konst från 50/60-talet, i stället för konst från alla tider och epoker. Läs på och bli expert på just ditt område. Förr i tiden hade folk enorma samlingar med dockor, mynt och frimärken utan någon speciell inriktning. Idag handlar det mer om kvalité än kvantitet och att samla några få, riktigt bra grejer.

Annons