Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så sparar du pengar snabbt – expertens sju smarta tips

02 dec, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT/Pexels.
Behöver du spara ihop en summa pengar under en begränsad tidsperiod, kanske för att ha råd med en resa eller ett föremål?
Feminas ekonomiska expert Shoka Åhrman ger sina bästa tips för att spara ihop det du behöver.
Annons
Så får du ekonomin att gå ihop i julBrand logo
Så får du ekonomin att gå ihop i jul

De flesta av oss hamnar någon gång i en situation där vi skulle behöva få ihop en summa pengar under en begränsad tidsperiod. Du vill kanske ha råd att följa med på en weekendresa eller längtar efter att få köpa den där snygga kappan? Eller så har en tråkig hushållsutgift eller ett nytt behov av exempelvis en begagnad bil dykt upp?

Oavsett vad du behöver pengarna till, så finns det många knep att ta till för att både spara och tjäna ihop extrapengar snabbt. Feminas ekonomiska expert, sparekonomen Shoka Åhrman, listar alla sina bästa tips för att få ihop pengarna du behöver!

1. Rensa dig till extrapengar. Extrapengarna hittar du när du börjar rensa hemma. Vad har du i förrådet eller källaren som du kan sälja? Saker som du har tröttnat på kan ha ett värde för någon annan – utgå inte ifrån att ingen annan vill ha föremålet bara för att du inte vill. Ha också med dig samma tänk när du gör dina inköp, färre köp och god kvalité brukar både vara billigare i längden men också sannolikt göra att du har saker du kan sälja vidare, då de har ett andrahandsvärde.

Annons

2. Anpassa efter säsong. Var säsongsbaserad i vad du köper och säljer i andra hand. Kanske kan du köpa skridskor till barnen eller fynda en vinterjacka – eller så är det du som har en vinterjacka som någon annan behöver när det blivit kallt.

3. Behövs bilen? Just nu är det höga diesel- och bensinpriser, så fundera på om du alltid behöver ta bilen. Bor du i en storstad behöver du kanske inte alltid ha bil. Samåk med din partner eller grannar och kollegor om det är möjligt.

Förhandla dig till billigare avgifter

4. Se över bolåneränta och krediter. Se över om du har möjlighet att samla dina lån och krediter för att kunna få ner räntan du betalar varje månad. Hör av dig till banken du har dina konton på för att se om du kan flytta över lånen du har hos andra banker till dem – där kan man ibland komma ner från från en högre ränta och spara tusenlappar bara genom att flytta eller slå samman dyra krediter.

Annons

5. Förhandla dina abonnemang och kostnader. Om du inte kan förhandla upp din lön, så får du gå åt andra hållet, och istället hitta läckorna. Hur ligger vi till med elen och vad betalar jag i mobilabonnemang? Ring runt till företagen och börja pruta. Det kan också finnas rabatter och andra erbjudanden att ta de av.

6. Nyttja ditt friskvårdsbidrag! Många företag har friskvårdsbidrag – använd det! Om det inte är använt vid årsskiftet brinner det ofta inne. Köp ditt gymkort via bidraget, eller något annat du annars lägger pengar på. Där kan du spara flera tusen kronor, beroende på hur stor bidrag ni har i företaget.

7. Tänk säsong i mataffären. Att anpassa vilka livsmedel man köpet efter vilken säsong det är kan inte bara spara pengar, det är också bra för miljön!

The Storytellers – Lyssna med LouiseBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Louise
Annons