Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så stor buffert behöver du – för att få ekonomiskt lugn

27 okt, 2021 
AvAino Oxblod
FotografTT,
En buffert är något som alla borde sträva efter att ha i sin ekonomi, för att ha råd med oförutsedda händelser i livet.
Sandra Bourbon, som driver Framtidsfeministen, ger sina bästa tips för att uppnå ett ekonomiskt lugn.
Annons
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi

Alla som vill ha ett ekonomiskt stabilt liv borde sträva efter att ha en buffert som en del av sin privatekonomi. Bufferten är till för att kunna täcka oförutsedda livshändelser, och bör finnas på ett vanligt sparkonto – inte sparas i aktier. På så sätt har du alltid tillgång till pengarna när du behöver dem, och riskerar inte att de minskar i värde för att börsen förändras.

Sandra Bourbon, som driver bloggen Framtidsfeministen, skriver om vikten av att ha en ordentlig buffert. Exempel på saker och händelser i livet som kan kosta oväntade pengar, och som är perfekta användningsområden för buffertpengar, är bland annat:

  • Betala veterinären när hunden blir sjuk
  • Ha pengar i slutet av månaden om du råkar ut för något
  • Extrapengar vid sjukskrivning
  • Pengar till att resa och hälsa på en sjuk släkting
  • Om du oförväntat behöver betala tillbaka på skatten
  • Om värmepannan går sönder
  • Om taket plötsligt börjar läcka
  • Skilsmässa
  • Oplanerad flytt

Buffert för ekonomiskt lugn

De flesta större banker rekommenderar att alla har en buffert på två till tre månadslöner, men Sandra väljer istället att tänka annorlunda, och räkna på hur många månaders utgifter hon vill kunna klara av att betala med sin buffert.

Annons

”Min buffert är kanske lite i största laget. Jag skulle klara någonstans mellan 6 månader till ett år i utgifter om jag drog ner mina utgifter till ett minimum. Anledningen till att jag har valt att ha en relativt stor buffert just nu är att jag är föräldraledig med begränsad inkomst. När småbarnsåren är förbi kommer jag med största sannolikhet att låta min buffert bli mindre”, skriver hon på Framtidsfeministen.

Målet är just att få ett ekonomiskt lugn – oavsett vad som händer i hennes liv vet hon att hon har råd med det. Något som i sin tur gör att hon kan ta ut svängarna mer på börsen, i aktier eller fonder.

”Om börsen dippar 50 procent behöver jag inte oroa mig (även om det självklart inte kommer att vara kul) eftersom jag vet att jag har min buffert”, skriver Sandra Bourbon.

The Storytellers – Lyssna med SannaBrand logo
The Storytellers – Lyssna med Sanna
Annons