ANNONSSAMARBETE MED AVANZA
Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Ta kontroll över din ekonomi efter sommaren – privatekonomens 5 bästa tips

17 jul, 2023 
AvElinor Hedgren
Felicia Schön, privatekonom på Avanza.
Efter en sommar med semester och vardagslyx kan ekonomin verkligen vara i behov av en nystart. Felicia Schön, privatekonom på Avanza, ger sina bästa tips på hur du ska tänka för att få din ekonomi i toppskick i höst.

På sommaren får man äntligen tid att stanna upp och tänka till kring sin ekonomi – vilka mål vill man nå och vad vill man ändra på? Den bästa tiden for en nystart är ju faktiskt efter semestern. Med några enkla steg kan du förbättra din ekonomi, få ett smartare sparande och nå dina mål. Avanzas privatekonom Felicia Schön har tipsen som ger ditt sparande en ordentlig skjuts.

1. Sätt upp ett mål

Vad drömmer du om? Sätt ett mål och våga drömma stort. Visste du att 2 400 kronor i månaden kan bli 410 000 kronor på 10 år, om man investerar dem på börsen och räknar med en genomsnittlig årlig avkastning på 7 procent? Ett gyllene riktmärke brukar vara att spara runt 10 procent av din lön efter skatt. Hitta den nivån som passar dig och kom ihåg att det bästa sparandet är det som blir av. Sätt gärna upp ett automatiskt månadssparande som går direkt när du fått lön. På så sätt anpassar du din konsumtion efter ditt sparande och i stället för tvärtom. Du kan testa och se hur stort ditt sparande kan växa med sparkalkylatorn hos Avanza.

ta kontroll över din ekonomi spartips från avanzas privatekonom

2. Våga investera långsiktigt

Ett långsiktigt sparande trivs bäst på börsen i aktier eller fonder. Där får pengarna bäst potential att växa. Visst svänger börsen och alla investeringar innebär såklart en risk, men över tid har börsen stigit. Ju längre tidshorisont du har, desto mer kan det löna sig att ta risk. Så våga investera de pengar du inte behöver inom fem år. Sedan årsskiftet har börsen dessutom gått väldigt bra.

3. Investera smart och enkelt

Är du en av dem som vill investera på börsen men saknar tid för att läsa på och hålla dig uppdaterad? Då är Avanza Auto ett bra alternativ. Avanza Auto investerar och optimerar dina pengar åt dig. Det enda du behöver ta ställning till är vilken risk du vill ta, om hur lång tid du behöver pengarna och hur mycket du vill månadsspara. När du väl är igång så sköter sparandet sig automatiskt.

Har du mer tid och vill välja dina egna fonder så kan du börja med ett par indexfonder med låg avgift (max 0,3%), till exempel en globalfond och en Sverigefond. Det är en bra bas som ger dig ordentligt med riskspridning. Om du tycker det är roligt att investera och har tid att läsa på om olika bolag och marknader så kan du spetsa portföljen med aktivt förvaltade fonder eller aktier.

4. Säkra din buffert

För ett tryggt sparande och en privatekonomi i toppskick behöver du ha pengar på kontot för oförutsedda utgifter – en buffert helt enkelt. Kanske har du fört över pengar från din buffert under sommaren för att kunna finansiera semestern? Då är det klokt att så snabbt som möjligt återställa den.

Hur stor buffert ska man ha då? Den ska anpassas efter just din livssituation, men en vanlig tumregel är att bufferten ska kunna täcka fasta kostnader i tre månader. Spara bufferten på ett sparkonto med ränta och fria insättningar och uttag.

ta kontroll över din ekonomi spartips från avanzas privatekonom se över dina fondavgifter
Det är viktigt att se över sina fondavgifter då de faktiskt kan kosta flera hundra tusen eller miljoner på sikt.

5. Se över dina fondavgifter

Många jämför priser i matbutiken för att spara några kronor här och där. Men det inte lika många vet är att det finns betydligt mer att spara på att se över sina fondavgifter – som faktiskt kan kosta flera hundra tusen eller miljoner på sikt. Just därför är det smart att ha koll på vad du betalar för dina fonder. Med indexfonder får du bra och billig riskspridning. De innehåller en mix av aktier och följer börsens utveckling på olika marknader helt automatiskt. Därför borde du inte betala mer än 0,3% i avgift.

Du som är mer aktiv i ditt sparande kan spetsa portföljen med aktivt förvaltade fonder. De här fonderna sköts av förvaltare som handplockar bolagen med målet att fonden ska gå bättre än de passiva indexfonderna. Därför har de ofta högre avgift eftersom de ska ge högre avkastning. Här är det viktigt att du håller koll på hur fonden går jämfört med sitt jämförelseindex. Får du den där högre avkastningen som du betalar mer för?

Investera billig och enkelt

Med indexfonder får du billig och bra riskspridning. Avgiften borde inte vara högre än 0,3% – och vi har fonder med betydligt lägre avgifter än så.

1. Avanza Zero 0%
2. Avanza Global 0,09%

3. Avanza Sverige 0,18%

4. Avanza USA 0,19%

5. Länsförsäkringar USA Index 0,21%

Topp 5 billigaste indexfonderna hos Avanza per den 3/7-2023.

Tänk på att det kan svänga. Att spara i fonder, aktier och andra värdepapper har över tid varit ett bra sätt att få pengar att växa, men hur det går i framtiden vet ju ingen. Det kan gå både upp och ner så det är alltså inte säkert att du får tillbaka pengarna du satte in från början.