Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Så undviker du att hamna i skuldfällan – expertens bästa tips

16 okt, 2023 
AvJohanna Lejon
Fotograftt, PEXELS
Tomt i plånboken men ändå sugen på shopping? I dag blir det allt enklare att handla på faktura och kredit. Men se upp! Det är lätt att fångas i skuldfällan. Så undviker du att hamna där.
Annons
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljönBrand logo
Lär dig tvätta rätt - Spara på pengarna och miljön

Det är många som känner av det allt mer pressade ekonomiska läget just nu. Räntorna är skyhöga, liksom matpriserna och priserna på bränsle. Kort sagt: hushållsekonomin har mindre utrymme för utsvävningar och impulsköp. Trots detta avtar inte köpsuget. I dag är det lättare än någonsin att handla på kredit. Lika lätt hamnar man in skuldfällan. Allt fler obetalda räkningar skickas till Kronofogden. Skuldbeloppet ökar snabbt och är nu det högsta någonsin. Det visar ny statistik för årets första sex månader.

Men, hur undviker man detta? Hur slipper man skuldfällan? I ett blogginlägg ger Shoka Åhrman, sparekonom och ekonomiexpert, sina bästa tips.

Så undviker du att handla på faktura eller kredit

  • Stoppa impulsen: Vi är impulsdrivna och lockas gärna av pang-erbjudanden. För att inte blir utsatt för fler frestelser än nödvändigt kan ett bra första steg vara att kontinuerligt avregistrera dig från mail med sockrade erbjudanden, särskilt de som endast handlar om lån och pengar.
  • Räkna på det: Innan du signar upp för en uppskjuten betalning eller ett nytt lån, räkna på vad avgiften och räntan faktiskt blir. Ett lån på 80 000 kr med ränta på 8 procent innebär att lånet kostar 6 400 kr under ett år, eller 533 kr i månaden. Det är pengar som man kan göra mycket annat roligt för, eller kanske inte ens har råd med.
  • Inventera: Boka in två timmar i kalendern för att gå igenom alla olika lån och betalningsplaner som du har. Räkna på vad de kostar och om det är något du kan betala tillbaka snabbare. Låter det tråkigt? Ja, men du kommer känna dig mer tillfreds när du har koll på din ekonomi!

Har det redan gått så långt skulderna är mer än du klarar av att betala tillbaka? Det finns ingen quick fix, men det finns hjälp.

Skulder? Så gör du – steg för steg

  1. Köpstopp: Steg ett. Trist, men har du inte råd att betala för det du redan köpt kan du inte fortsätta shoppa. Begränsa inköpen till det allra mest nödvändiga så att pengarna räcker till mat och boende.
  2. Avbetalningsplan: Ta hjälp med att inventera dina lån, räntor och utgifter och gör en plan för hur du varje månad ska betala av dem. Prioritera de med högst ränta först eftersom det är dem som snabbt tickar upp i kostnad.
  3. Skuldsanering: Har du så stora skulder att de inte kan betala tillbaka inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Skuldsaneringen pågår under fem år då man bland annat lever på existensminimum. Det är extremt tufft och ett sistahandsalternativ, men de som genomgått den kan sedan starta ett nytt liv.
Annons