Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Ska du studera i höst? Här är 5 tips som boostar din ekonomi

10 jul, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografPexels
Snart drar skolorna igång igen. Ska du sätta dig i skolbänken i höst? Då måste du bara kolla in dessa fem ekonomitips.
Annons
Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Det här ska du tänka på när du handlar  – spara tusentals kronor

Nu är det inte långt kvar till skolstart. Har du kommit in på din drömutbildning? Då ska du läsa vidare... Här tipsar Shoka Åhrman dig om de allra bästa sätten att, som student, boosta din ekonomi.

1. Jobba extra

Visst kan det kännas stressigt att hinna med jobb ovanpå heltidsstudier, och kanske även barn, men några timmar i veckan har du kanske över? Ett par extra tusenlappar varje månad kan göra stor skillnad för din levnadsstandard – både i dag och i framtiden. För varje arbetstimme tjänar du nämligen in både pension och arbetslivserfarenhet som kan vara till nytta för dig senare i livet.

2. Börja spara

Möjligen är det ett tips som är svårt för studenter. Men det kan kanske vara så att du valt att börja studera trots att du är lite äldre och har byggt upp en bra ekonomi, eller att du har någon i familjen som arbetar vilket ger dig utrymme att sätta undan lite pengar?

3. Gör en budget

Tråkigt tips, men om du vet exakt hur mycket du har att röra dig med blir det lättare för dig att planera för allt kul som kommer att hända. Här gäller det förstås att prioritera – och att lära sig säga nej då och då.

Annons

4. Dela, låna och återanvänd

Du behöver inte köpa de senaste kläderna eller sprillans ny kurslitteratur under den här perioden. Skapa ett system med dina vänner för att nyttja era gemensamma resurser på bästa sätt. Att samarbeta kring allt från boende och matlagning till kaffetermos och skrivare kan också vara en smart strategi.

5. Bli expert

Har du en passion för elbåtar, ridsport, aktiehandel eller hållbart byggande? Bra! Starta Instagramkonto, Facebook-grupp, blogg, Youtube-kanal eller en podcast. Det behöver nämligen inte alls ta många år att arbeta upp en status som expert inom ett område. Det kan vara en viktig språngbräda efter studierna.

Annons