Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Det lägger kvinnor vs män sina pengar på

27 sep, 2021 
AvAndrea Jakobsen
Fotograftt
Kvinna och man som diskuterar pengar
Att det finns skillnader mellan hur män och kvinnor spenderar pengar finns det ingen tvekan om. Men vart ligger de största skillnaderna – och likheterna – och vad kan vi lära av varandra för att skapa en mer jämställd ekonomisk situation? Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, delar med sig av sina bästa tips.
Annons
TV: Från rookie till börshaj - så gör duBrand logo
TV: Från rookie till börshaj - så gör du

– Det finns absolut skillnader i hur kvinnor och män spenderar sina pengar, och mycket av det handlar om vad man känner att man har ansvar för. Till viss del har detta rötter i traditionella mönster för män och kvinnor. Kvinnor spenderar i regel sina pengar på våra närmaste och sätter andra i första hand. Vi köper gärna presenter till våra barn eller vår partner, hushållsattiraljer och inredningsdetaljer samt lägger mycket pengar på mat, skor och kläder till familjen, förklarar Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Till skillnad från kvinnor så tenderar män att lägga större delen av sina pengar på större inköp och långsiktiga investeringar, såsom bilen och bränsle, datorer eller andra tekniska produkter – saker som är synliga och som används under en längre tid, säger Ingela.

Annons

En tydlig trend är att kvinnor tenderar att spendera mer pengar på sådant man konsumerar, såsom ljus, blommor, dekorationer och andra detaljer.

– Även om summorna i regel är ganska små, så byggs utgifterna snabbt upp och blir till slut mycket pengar. Här är det viktigt att utgifterna kommer upp på bordet, då konsumtionsartiklar tenderas att vara osynliga utgifter, berättar Ingela.

Nöjen och semestrar är populära inköp

Även om skillnaderna mellan hur män och kvinnor spenderar pengar är stora finns det också en del likheter, menar Ingela.

– Nöjen, egna intressen och gemensamma planer, såsom middagar och semesterresor, är något både könen gärna lägger lite extra på, säger Ingela.

När ekonomin förändras

Ingela förklarar att när våra liv förändras, förändras också våra spenderingsbeteenden. När vi bildar familj, och under småbarnsåren som följer, syns skillnaderna som mest. Här ses oftast en stor ekonomisk påverkan, särskilt för kvinnor.

Annons

– Vår ekonomi förändras utifrån vart vi befinner oss i livet. En familj har stora behov, och generellt så tänker kvinnor på andra före sig själva. Därför tenderar småbarnsmammor eller mammor med tonårsbarn att lägga en större del av sin inkomst på familjen, till skillnad från när man lever själv eller i en parrelation, säger Ingela.

Kvinnor sparar mer till barnen

Man ser också stora skillnader i sparvanorna bland kvinnor och män – framför allt sparande som handlar om familjen.

– Kvinnor sparar i regel mer till barnen än vad män gör. Männens sparande är oftast till dem själva eller för större investeringar, vilket hänger ihop med spenderingsmönstrerna, förklarar Ingela.

Högre inkomst = högre utgifter?

Men kan man se skillnad mellan hur låginkomsttagare och höginkomsttagare spenderar sina pengar, och i så fall vilka?

– Det vi ofta ser är att om man har en högre inkomst, så går pengarna ändå åt varje månad. Man köper helt enkelt lite dyrare saker, och detta mönster ser man hos både kvinnor och män. För kvinnor kan det innebära att man lägger ännu större del av sin inkomst på hushållet och barnen, om ekonomin tillåter, menar Ingela.

Annons

Män – mer ekonomiska än kvinnor?

En vanlig missuppfattning är att män har bättre koll ekonomiskt än kvinnor, något som Ingela märker av i sitt arbete som privatekonom.

– Män anser sig vet mer och kunna mer om ekonomi än vad kvinnor säger att de kan. Där män visar en ekonomisk självsäkerhet är kvinnor i regel mer försiktiga. Vi framställer oss som ovetande och osäkra kring ekonomiska frågor, såsom pension eller fondsparande. Även här ser man spår av traditionella mönster som är kopplade till ansvarsområden för män och kvinnor. Undersökningar påvisar att kvinnor har lika mycket, om inte mer, kunskap om pengar än män, särskilt bland den yngre generationen där hållbart sparande, aktier och en strävan efter att bli ekonomiskt oberoende har blivit en tydlig trend, säger Ingela.

Expertens tips: prata om pengar

Vad kan män och kvinnor lära av varandra, för att skapa en sundare ekonomisk situation? Ingela tipsar om att det viktigaste är att våga prata om pengar - tidigt och ofta.

Annons

– Män och kvinnor kan lära sig mycket av varandra ekonomiskt – men då gäller det att prata om pengar, ett ämne som många upplever lite jobbigt. Se till att prata om er ekonomi tidigt i en relation, vara uppriktiga mot varandra och hur man har det ekonomiskt för att bygga en bra, ärlig relation på lång sikt. Ekonomiska svårigheter och skillnader kan ofta ligga och skava. Båda könen tjänar på en öppen dialog om pengar, att mötas någonstans i mitten med hushållets utgifter och dela med sig av både ekonomisk kunskap och sina funderingar, avslutar Ingela.

TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi
Annons