Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Skilsmässa? Då händer det här med din pension

26 sep, 2023 
AvJohanna Lejon
FotografTT, Pexels
Ska du skilja dig? Då bör du ha koll på vad som händer med din pension. Sparekonomen och ekonomiexperten Shoka Åhrman listar, i ett blogginlägg, sina bästa tips och tankar.
Annons
Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Det här ska du tänka på när du handlar  – spara tusentals kronor

Pension och kärlek – hur hänger dessa två ihop? Faktiskt rätt mycket, om man tänker efter. Det är i regel få personer som vill prata pension och ekonomi när de är nykära, men egentligen är det precis det man bör göra. När skilsmässan är ett faktum kan det vara för sent.

Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet. Under 2022 ägde 21 531 skilsmässor rum, enligt SCB. Ekonomin påverkas av en skilsmässa, så också pensionen. Men hur? Ja, det är det faktiskt få som vet, så få som 59 procent, enligt en undersökning som gjordes häromåret.

”Bristen på kunskap kan delvis förklaras av att många anser att pensionen är komplex. Har du tid över för att se över din pension kanske du prioriterar den till att i första hand se över dina placeringar och sätta dig in i ditt sparande, snarare än att börja grotta i andra delar. Skilsmässa drabbar de flesta inblandade ekonomiskt. Men att utsattheten är särskilt stor bland kvinnor som ofta är de i relationen med den lägsta lönen. I undersökningen svarar också en större andel kvinnor än män att de tror att den allmänna pensionen delas lika mellan parterna”, skriver sparexperten Shoka Åhrman, i ett blogginlägg.

Annons

Det händer med pensionen – vid en skilsmässa

Shokas råd till alla par är att, redan i ett tidigt skede av en relation, sätta sig ner vid tillsammans och grundligt prata igenom den totala ekonomin. Det gäller att fråga sig: ”Vad skulle hända om vi i framtiden skiljer oss, eller om någon part i relationen skulle gå bort?”

Då det kommer till pension bör man fundera över frågor som efterlevandeskydd och äktenskapsförord. Men det är inte allt. Också föräldraledighet, vab och deltidsarbete på grund av små barn påverkar pensionen – och fördelningen av den i en parrelation.

Det här ingår i en bodelning

  1. Grundregeln vid en skilsmässa är att dela lika på alla tillgångar, efter avdrag på skulder – även sådant som köptes före äktenskapet. Undantaget är det som är enskild egendom antingen genom äktenskapsförord, eller som har skänkts till ena parten som enskild egendom.
  2. Den allmänna pensionen och premiepensionen ingår aldrig i en bodelning.Om en av parterna har valt att föra över sin premiepension till den andra upphör överföringen automatiskt vid skilsmässa.
  3. Privat sparande till pension ingår som huvudregel i bodelningen vid en skilsmässa. Det innebär att din partner kan ha rätt till hälften av värdet på ditt pensionssparande vid ansökan om äktenskapsskillnad.
  4. Kolla upp om dina efterlevande får dina pensionspengar från tjänstepensionen om du skiljer dig. Om du separerar eller skiljer dig kanske du inte längre har en giltig förmånstagare. Det kan då vara läge att ta bort efterlevandeskyddet.
Annons