Trendar: Se ''Ekohemmet'' Spartips Din ekonomi Karriär Fonder & aktier för nybörjare Kvinnors ekonomi under skilsmässa

Spara hundralappar på mat med de här enkla förändringarna

19 sep, 2025
AvIda Amalie Ystmark
Fotograftt
Det är lätt att budgeten springer iväg under semestern. Här kommer konkreta tips på hur du sparar pengar i vardagen med några enkla förändringar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmartBrand logo
4 tips på hur du sparar hållbart och klimatsmart

Sommaren är över och hösten är på väg. För många innebär sommarlovet extra mys, restaurangbesök och dyr shopping, och när vardagen återvänder märker många familjer att semestern har tagit ut sin rätt på deras bankkonton.

Vi har därför tittat på hur man kan minska matkostnaderna – utan att kompromissa med smaken.

Tillbaka till bra vanor

Vi har pratat med Magne Gundersen, ekonom och expert i den norska motsvarigheten till Lyxfällan – Luksusfellen på TV3.

– De flesta märker att det går åt mycket pengar på semestern. Ofta spenderar man mer än planerat. Det kanske inte är kris, men jag tror att många känner att man måste komma tillbaka till de goda vanorna man förhoppningsvis hade tidigare.

Magne menar att det handlar om att släppa de dyra vanor man har skaffat sig under semestern, som att äta ute mycket och impulsshoppa.

Annons

– Nu när vardagen är tillbaka kan det vara en bra idé att vara lite snål med sig själv.

Den billigaste lunchen

– När det gäller mat sparar man mycket genom att laga den själv. Detta gäller både lunch och middag.

Genom att göra sin egen lunch tror Magne att man kan få ner kostnaden för varje måltid till runt femton kronor per dag.

Magne Gundersen är expert på den norska motsvarigheten till Lyxfällan, som heter Luksusfellen.
Magne Gundersen är expert på den norska motsvarigheten till Lyxfällan, som heter Luksusfellen.Foto: Ole Berg-Rusten

Enligt siffror från Livsmedelsverket slänger svenska hushåll cirka 15 kilo ätbar mat per person och år. Det motsvarar många hundralappar som hade kunnat sparas.

Too Good To Go är en plattform där restauranger, caféer och butiker kan lägga ut mat och fika till ett förmånligt pris som konsumenter kan ”rädda” från att slängas. Tjänstens talesperson Magnus Brune påpekar att små, enkla steg i vardagen kan göra stor skillnad för ekonomin.

Annons

– Vi vet till exempel att med lite planering och smarta val kan man spara både tid och pengar, samtidigt som man minskar sitt matsvinn. Genom att rädda en lunch ett par gånger i veckan kan man faktiskt spara upp till 8 000 kronor om året.

– Det finns ett tydligt samband mellan att minska matsvinnet och att spara pengar. Det som gynnar miljön gynnar även privatekonomin, fortsätter Magnus.

Han tror att planering är nyckeln i en hektisk vardag. Oavsett om det handlar om att packa matsäck eller hålla utkik efter bra erbjudanden.

– Det finns tillfällen då man helt enkelt inte har tid att förbereda matsäck, och då kan lunch på språng snabbt sätta en press på budgeten. Då kan Too Good To Go-appen vara en gudagåva.

Fem tips för lägre matkostnader

• Planera veckans måltider och gör en inköpslista baserad på veckomenyn. Det minskar impulsköp och matsvinn.

• Använd rester. Laga nya rätter av gårdagens mat – överbliven pasta kan bli en sallad och grönsaker kan gå i en omelett.

• Förvara din mat korrekt. Håll kylskåpet kallt, 2-4 grader, och frys in grönsaker som du inte hinner använda för att de inte ska bli dåliga.

• Förläng hållbarheten på frukt och grönsaker genom att förvara dem rätt, i lufttäta burkar eller inlindade i papper.

• Använd tjänster som TooGoodToGo när du inte har tid att laga lunch, då kan du spara en hel del pengar per måltid.

Källa: Tipsen kommer från Magnus Brune på Too Good To Go.

Annons

Ekonomen Magne Gundersen menar också att man kan spara mycket pengar genom att ”rädda” mat snarare än att köpa lunch på restaurang.

– Det är definitivt en möjlighet att använda olika appar som erbjuder mat som kan användas nästa dag.

Men även här bör man vara försiktig.

– Se till att du inte köper saker du egentligen inte behöver. Det är ingen idé att köpa en påse med tio kanelbullar om du annars inte hade spenderat ett öre på kanelbullar.

För att rädda mat som inte blivit såld – och samtidigt göra plånboken en tjänst, rekommenderar han att regelbundet stanna till vid kort datum-disken i butiken.

– Det är en bra vana att ha. Man kan också hitta många bra varor där.

Veckohandla

– Gör dina veckoköp hos lågpriskedjor. Du kan se om butiken du brukar handla från har några bra erbjudanden. En tumregel här är att bara välja de erbjudanden du faktiskt behöver.

– Det är ingen idé att alltid köra runt och leta efter erbjudanden. Köp bara det du behöver. Annars slösar du bort mycket tid, pengar och bränsle.

Annons

Med prisökningarna har de flesta blivit bättre på att kolla kilopriset.

– Det har verkligen skett en förändring. Nu kollar många fler kilopriset.

Förutom att kontrollera kilopriset rekommenderar han bra planering, färre affärsbesök och att ta med sig en inköpslista.

– Ju mer sällan du går till affären, desto mindre spenderar du.

– Jag brukar säga till folk: Gör en inköpslista och följ den slaviskt. Sedan går du till kassan utan att titta åt höger eller vänster. Då slipper du anta alla frestelser.

Artikeln har tidigare publicerats i Feminas norska systertidning KK.no.

4 enkla knep - spara pengar på lunchlådanBrand logo
4 enkla knep - spara pengar på lunchlådan
Annons