Trendar: KarriärDin ekonomiBostadBudgettipsSpartips

Spara till barnen – så långt kommer du med en hundralapp

27 sep, 2021 
AvEva Rydinger
Fotografevelina carborn, OPTI
Spara pengar till barnen? Är det ens lönt? Ja, det kan faktiskt räcka med ett par hundralappar i månaden. Svaret är ränta-på-ränta-effekten – ett matematiskt underverk.
Annons
TV: Från rookie till börshaj - så gör duBrand logo
TV: Från rookie till börshaj - så gör du

Det sägs att Albert Einstein kallade ränta-på-ränta-effekten för världens åttonde underverk. Det må vara hur som helst med den saken, men faktum kvarstår att för den som på lång sikt vill spara pengar till barnen – eller till sig själv – är det ett gott råd att bekanta sig med ränta-på-ränta-principen. Att förstå och dra nytta av denna är en av de mest effektiva metoderna för att öka sitt sparkapital över en längre tid. Så, hur hänger det ihop?

Vi vände oss till Ann Grevelius som är medgrundare och styrelseordförande i kapitalförvaltaren Opti. Hon brinner för att fler ska förstå kraften i det lilla sparandet och menar att man kan komma långt med 300 kronor i månaden.

– Bästa presenten du kan ge dina barn är att kunna hjälpa dem med ett litet startkapital när de så småningom ska stå på egna ben. Och det är inte så svårt som det kan låta. Att börja spara tidigt är nyckeln. Jag kan faktiskt bli lite upprörd av att vi inte pratar mer om detta. De ekonomiska klyftorna växer snabbt, just för att så få faktiskt får rådet att börja månadsspara tidigt. Idag är det omöjligt att kunna köpa en bostad utan kontantinsats och om du som förälder kan hjälpa till med detta är det oerhört värdefullt för dina barn.

Annons

Men det låter så lite med 300 kr, räcker det verkligen? Det blir bara 3 600 kronor på ett år.

– Om man tittar på en tidshorisont på tjugo år och sparar 300 kronor varje månad har det historiskt växt till hela 175 000 kr. Varje hundralapp betyder väldigt mycket så den som kan lägga till ytterligare några hundralappar eller höja under årens lopp har ytterligare att vinna.

Är det ränta på ränta-effekten du pratar om?

– Det stämmer. Värdestegringen är exponentiell. Det betyder att för varje år går kurvan brantare och brantare uppåt. Om man räknar med en värdeökning på 7 procent varje år (historiskt är det detta som har skett) kan man alltså räkna med att bara 3 600 kronor i årssparande kan vara vara värt 175 000 kronor efter tjugo år. Och skulle du kunna spara 1000 kronor per månad så blir motsvarande summa svindlande 580 000 kr! Tänk om du skulle kunna ge ditt barn en sådan 20-årspresent!

Så varför ska man sätta in pengarna en gång i månaden – är det inte bättre med en klumpsumma en gång om året?

– Månadssparande är på många sätt det allra bästa sättet att spara på. Dels handlar det om att det varken känns eller märks att månadsspara, då du kan bestämma att beloppet dras direkt efter lönen. Dessutom sprider du riskerna genom att du kommer att köpa lite, varje månad oavsett om börsen är högt eller lågt värderad. Du fattar beslut en enda gång, sedan dras pengarna helt automatiskt varje månad och växer över tid.

Annons

Men tänk om börsen kraschar?

– Det är just därför det är så smart att sprida riskerna och investera löpande under en lång period som 18–20 år. Över alla längre historiska perioder har börsen stigit. När du månadssparar köper du också när börsen går ner och det är billigt. Du behöver inte fundera, det är det fina med månadssparandet.

Men äter inte inflationen upp värdestegringen? Hur ser det ut historiskt om man jämför till exempel bostadspriserna mot börsens värdestegring?

– Bostadspriserna utvecklas ungefär som börsen. Korrelationen – sambandet – mellan aktier och bostad är väldigt hög. Och det är ännu ett skäl till varför det är klokt att investera på aktiemarknaden.

För den som tycker det verkar jobbigt och riskfyllt med börsen – kan man sätta in pengarna på sparkonto istället?

– Såklart man kan, men det är absolut inte det klokaste att göra. Då får du ingen ränta överhuvudtaget. Du tappar istället i värde! Även om inflationen är låg så finns den där. Är det något vi vet så är det detta, värdet på ett konto utan ränta tappar köpkraft, det vill säga värdet minskar över tid. Tusen kronor blir mer när du investerar i tillgångar som stiger i värde, än de som inte ger någon ränta alls.

Annons

Varför ska man spara på Opti?

– Därför att det är ett superenkelt och vi tar hand om allt åt dig! På ett ärligt, smidigt och transparent sätt. Du behöver inte göra några egna val. Appen är självförklarande, du får frågor om din ekonomi, inkomst och på hur lång sikt du vill spara. Vi väljer fonder åt dig bland kända, stabila fondbolag. Vi har nio olika risknivåer och tre olika hållbarhetsnivåer. Beloppet spelar mindre roll, det viktiga är att du kommer igång!

Så har Einstein rätt i att ränta på ränta-effekten är det åttonde underverket?

– Ja, det kan man nog säga. Men, du måste göra en sak själv – komma igång! Att ladda ned Opti-appen och sätta upp en portfölj tar bara några minuter. De kan vara de mest värdefulla minuterna du kan ge ditt barn (eller dig själv).

TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomiBrand logo
TV: Magdalena Kowalczyks bästa tips – så boostar du din ekonomi
Annons