Ekonomi
Så maxar du ditt sparande - 5 tips från sparekonomen
Slå på ljud

Att spara tillsammans med sin familj kan ha sina utmaningar – ekonomi och pengar är känsligt, och kan ofta leda till bråk.

Elin Helander, forskningschef på Dreams, jobbar för att man ska våga prata mer om pengar inom familjen, och hitta gemensamma mål att spara till.

– Något jag har märkt mycket i mitt arbete är att man inte pratar om pengar med sin partner, och om man gör det så bråkar man om utgifter. Jag vill få folk att prata mer om pengar och framtid i positiv bemärkelse. Hur vill vi att våra liv ska se ut om 3, 5 och 10 år, hur vill vi leva och vad har vi för drömmar? Allt man vill i framtiden är möjligt om man tar de rätta besluten i dag, säger hon.

Men man behöver inte, som många tror, ändra hela sin livsstil för att kunna spara pengar – ofta handlar det om små justeringar och många bäckar små.

– Det är lätt att underskatta effekten av små beslut och vilken effekt det ger över tid. Det är lätt att tänka att man inte kan spara för att man inte vill lägga om hela sitt liv. Tänk inte att du ska tokspara 8000 kronor i månaden, satsa i stället på mikroförändringar över tid. I en familj kan det exempel vara att inte köpa mjölk – vad blir det på en vecka eller en månad, säger Elin Helander.

Involvera hela familjen i sparprojektet

Elin menar att det är både smart och viktigt att involvera barnen i familjens sparplaner. Till exempel kan man som familj gå igenom garaget eller källarförrådet på jakt efter saker som inte används längre, som man kan sälja till nya hem. Pengarna lägger man sedan i familjens sparkassa.

– Barn tycker det är jättekul med familjeprojekt, säger hon.

Sparprojekt är också ett bra sätt att lära sina barn om privatekonomi, och ge dem ett ekonomiskt tänk. Genom att låta dem vara med i familjeprojektet eller till och med spara till något eget, så lär de sig värdet av pengar.

– Vill barnen ha något, så hjälp dem sätta upp en sparplan så de kan förstå hela kedjan. Pengar är kul, och många föräldrar väntar för länge att prata om det med barnen.

– Sätt ett mål tillsammans, det positiva sociala grupptrycket inom familjen gör att man hjälps åt att vidhålla målet.

Elins bästa tips för att spara som familj

• Sätt upp ett sparmål tillsammans med dina barn – vad ska ni göra för pengarna ni sparar ihop.

• Bestäm tillsammans vad ni inom familjen ska göra för att nå målen. Vad gör du, och vad gör jag?

• Gå igenom hemma vad du har som går att sälja av – det vi inte använder sitter folk och letar efter och behöver.

• Minska matsvinnet och laga mat tillsammans på vad man har i skafferiet.

• Träna utomhus – hitta på saker utomhus med familjen i stället för att slentrianbetala ett gymkort.

Läs mer:

Experten: Så får du din tonåring att respektera pengar

Personliga frågan fick Eva, 40, att säga upp sig från drömjobbet

Lina byggde ett miljonimperium med sin matkasse – födde samtidigt tre barn

Mest läst