1:19

Efter reklamen: Flera mord på kvinnor de senaste veckorna – detta har hänt

(1:19)

Det är ett av de mest uppmärksammade mordfallen i Sverige.

I juli 1988 mördade Juha Valjakkala ett gift par, en mamma och pappa och deras 15-årige son för en stulen cykel i lilla Åmsele i norra Västerbotten.
Ytterligare en 11-årig son som låg kvar hemma och sov miste alla i sin familj.

Ett helt land följde den 19 dygn långa jakten på mördaren och hans flickvän Marita innan paret kunde gripas i danska Odense.

Victoria Larsson skickade brev till Juha Valjakkala

En av dem var Victoria Larsson, som då var 16 år och bodde i Lövånger, ungefär 14 mil öster om Åmsele.

– Jag cyklade förbi kiosken nära oss och såg Juhas och Maritas ansikten på löpsedlarna. Det gjorde jättemycket, att namn och bild kom fram. Deras utseenden på bilderna var tilltalande och fascinerande. Det gjorde allt. Hade de sett ut som värsta nördarna tror jag inte att jag hade blivit så fascinerad, berättar Victoria Larsson i dokumentärpodden Jag var där av Andreas Utterström och Mattias Bergman.

Victoria Larsson var 16 år när hon blev förälskad i Åmselemördaren Juha Valjakkala

Victoria Larsson var 16 år när hon blev förälskad i Åmselemördaren Juha Valjakkala.

TT


Hon beskriver att hon var mobbad i grundskolan och drömde om ett liv utanför Norrland och Sverige och att hon stack ut med sin svartrockiga stil och fäbless för dödskallar och svart magi.

Och där passade den misstänkte Juha Valjakkala in.

Victoria Larsson har tidigare berättat om sin relation till Åmsele-mördaren, bland annat i romanen Ett norrländskt trauma från 2014, en relation som börjar med att hon skriver brev till Juha Valjakkala i häktescellen - och får svar.

Därför är det Kim Wall vi ska minnas – inte Peter Madsen

Blev förälskad i trippelmördaren

I podden uppskattar hon att det handlade om ett 30-tal brev var som de skrev till varandra, och medger att hon fick känslor för trippelmördaren.

– Det var skräckblandad förtjusning, I bland hade jag mardrömmar om att det skulle ringa på dörren till mina föräldrars hus och han skulle stå utanför. Då visste jag inte om jag skulle tycka det skulle vara bra eller dåligt. Men jag fantiserade säkerligen om hur vi skulle bli ett par och resa runt i Europa, säger hon och svarar på frågan om hennes 16-åriga jag var kär i Juha Valjakkala.

– Alltså, ja, det skulle jag nog inte ha erkänt för någon av mina kompisar då och nu har jag en helt annan syn på vad kärlek är. Men visst, jag hade väl alla de här förälskelsekänslorna, att man fantiserade om saker, kände pirret i magen och tycket att någon var snygg. Allt sånt upplevde jag då.

Förstasidor från Aftonbladet kring morden i Åmsele 1988.

Nyheterna om det bestialiska mordet i Åmsele var förstasidesstoff hela sommaren 1988.

Aftonbladet/TT

Och inte bara Victoria.

Kvällstidningarna rapporterar att den misstänkte trippelmördaren fått ta emot säckvis med brev till häktet och när rättegången inleds i augusti 1988 kommer flera unga tjejer och kvinnor för att följa förhandlingarna på plats i tingshuset i Umeå.

Victoria campade utanför rätten för att få se Juha

En som till varje pris skulle dit var Victoria som tog taxi de åtta milen till Umeå utan att ha pengar, campade utanför för att få en plats i rättegångssalen och lät sig intervjuas av de utsända kriminalreportrarna.

33 år senare berättar hon att det inte förekom några närmare sexuella anspelningar i breven än "Vad fin du var i håret under rättegången" och att vändpunkten kom när hon insåg att den åtalade inte var oskyldig alls som han skrev i breven till henne, och såg hans beteende i rättssalen.
Hon beskriver hur Juha Valjakkala kändes kall och oberörd av de fruktansvärda bilderna på offren som fick det att vända sig i magen på alla andra, inklusive henne själv.

Victoria Larsson lät sig intervjuas hemma i flickrummet om Juha Valjakkala. Något hon ångrar i dag, berättar hon i podcasten Jag var där.

Aftonbladet/TT

I dag bor Victoria Larsson på Mallorca och har en karriär som yogainstruktör.
Hon har lämnat brevväxlingen med Juha Valjakkala bakom sig men berättade i samband med boksläppet 2014 att hon står för det hon gjorde i tonåren och att hon har valt att vara öppen med känslorna hon upplevde för en mördare, för att kasta ljus på fenomenet med kvinnor som utvecklar känslor för kriminella män.
– Det här fortsätter ju att hända gång på gång. Brottslingar som gjort hemska saker får brev och mejl av kvinnor. Med boken har jag kanske försökt förstå mig själv och andra kvinnor, sa Victoria Larsson i en intervju med Expressen.

Mördaren från Åmsele gift sju gånger

En av de unga tjejer som hon blev vän med under rättegången inledde ett förhållande med Valjakkala och paret försökte gifta sig innan den unga kvinnan greps på häktet beväpnad med ett skjutvapen efter att han försökt frita mördaren.

Juha Valjakkala, eller Nikita Fouganthine som han heter i dag, blev benånad i Finland 2007. Han har varit gift sju gånger.

HÄR kan du lyssna på hel podcasten om Åmselemorden

Morden som skakar Sverige - här är de fem kvinnorna som dödats på 18 dagar

Utvald läsning

Femina