Trendar: NostalgiI rampljusetMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt liv

Så förvarar du olika sorters frukter på bästa sätt

16 okt, 2017 
AvMinna Wallén-Widung
Frukt är livet! Men hur ska man egentligen förvara bananer och äpplen på bästa sätt? Det beror på vad som är viktigast för dig – smaken eller hållbarheten.
Annons

Fem knytnävsstora portioner frukt och grönt ska vi äta per dag, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Det motsvarar ungefär 500 gram för vuxna och 400 gram för barn.

Och det finns skäl att följa rekommendationerna. Genom att äta mycket frukt och grönt varje dag lever vi nämligen längre, enligt brittiska forskare vid Imperial College London. De har kommit fram till att nästan åtta miljoner dödsfall skulle kunna förhindras varje år om vi åt mera frukt och grönt.

Grönsaker som spenat och blomkål kan, enligt studien, minska risken för cancer. Men också flera av våra vanligaste frukter har positiva effekter på vår hälsa. Bland annat kan äpplen, päron och citrusfrukter minska risken att drabbas av hjärtsjukdomar och stroke. Enligt studien är det bra att äta så mycket som tio portioner, eller 800 gram, frukt och grönt om dagen för att förlänga livet, alltså nästan det dubbla jämfört med dagens rekommendationer.

Annons

Men hur ska man då förvara den frukt man har hemma? Är kylskåpet eller rumstemperatur bäst? Det beror på vilken frukt det handlar om.

 

Livsmedelsverket förespråkar att många av våra vanligaste frukter ska förvaras i kylskåp om man vill förvara dem en längre tid. Enligt myndighetens rekommendationer hör bland annat apelsiner, aprikoser, kiwifrukter, nektariner, persikor, plommon, päron, vindruvor och äpplen hemma i kylskåpet.

Bananer, citrusfrukter och mango ska däremot förvaras svalt eller i rumstemperatur, eftersom de kan få köldskador i kylen.

Artikeln publicerades först på Allers.

Läs även:

Annons