Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Så minskar du stressen inför jul – 7 smarta tips!

13 dec, 2017 
AvHelena Sjögren
Julen borde förstås vara en tid för familjemys och avkoppling, men för många är den snarare en osinnlig källa till stress. Nästan var fjärde svensk upplever december som årets stressigaste månad. Här är 7 tips för att minska stressen.
Annons

Konsumtionshets, umgängeshets och prestationshets. Ibland är det svårt att njuta av julen när alla ”måsten” hopar sig. Men det finns sätt att minska stressen och pressen. Här är 7 bra tips för att undvika den värsta julstressen:

1. Försök inte skapa en ”perfekt jul”

Vi är många som har en bild av hur julen borde vara med hemrullade köttbullar och en perfekt griljerad skinka. Livet, eller julen, är inte som på film eller i reklam. I stället för att skapa en massa stress och press är det bättre att släppa kraven. Julen blir precis lika bra med köpesill och kalkon. Lägg i stället kraft och energi på vad julen faktiskt handlar om, att visa uppskattning och kärlek för sina medmänniskor.

2. Vems förväntningar försöker du uppnå?

I målbilden av den ”perfekta julen” finns det en mängd förväntningar, men vems förväntningar är det egentligen vi försöker förverkliga? Våra egna? Barnens? Våra föräldrars? När Alexander Holmberg, som jobbar med ledarskapsutveckling, pratade om julstress i Gomorron Sverige 2015 var hans främsta råd att prata igenom förväntningarna. Vad är viktigt och vad spelar egentligen ingen roll? Behöver ni verkligen lutfisken på julbordet när ändå ingen äter den.

Annons

– När vi gjorde det hemma så dök sushi upp, säger Alexander Holmberg.

Är ni många som ska fira jul tillsammans kanske knytkalas kan vara det bästa sättet att fylla julbordet.

3. Säg nej och kapa att-göra-listan

När ni är överens om vad som är viktigt, skriv ihop en lista. Prioritera bara det allra viktigaste och dela upp arbetsuppgifterna så att ingen behöver göra allt. När listan är klar är det lämpligt att stryka 20 procent av grejerna. Den tiden ska ni i stället använda till att ta om er själva och varandra. En av de allra viktigaste sakerna är också att våga säga nej till det du verkligen inte vill göra. Fläng inte för flängandets skull. I stället för att rusa mellan olika aktiviteter och vara alla till lags, bestäm vad du tycker är viktigt.

4. Var i nuet och stäng av mobilen

Visst är det lätt att tankarna rusar i väg, men försök att hindra dem. Oavsett om det är dåtid eller framtid som hemsöker dig kan det vara klokt att bara slå dem ifrån sig. Var i stället i nuet. Om tankarna ändå vandrar i väg ser du bara till att varsamt leda dem tillbaka. Julen är också ett utmärkt tillfälle att ta en paus från både mobilen och sociala medier. Flera studier har visat att sociala medier leder till stress och kan vara mer beroendeframkallande än både alkohol och nikotin. Julen är med andra ord perfekt för en detox.

Annons

5. Träna (eller ta i alla fall en promenad)

Träning i sig är en stressfaktor för många. När det inte finns tid är det lätt att prioritera bort just träningen. Men vi vet också fysiskt aktivitet är bra både för kropp och själ. När julstressen är som värst kan det vara bra att röra på sig lite. Bara en halvtimmes promenad kan också göra underverk för humöret och frigör endorfiner. Ta med familjen ut eller se promenaden som en chans till lite egentid. Kanske får du chansen att njuta av favoritmusiken, podden eller bara njuta av tystnaden.

6. Våga sätta tydliga gränser

Oavsett om det gäller tid eller pengar är det viktigt att våga sätta ner foten. Julklappsinköp är en källa till ångest för oss alla. Magnus Söderlund, professor i marknadsföring, beskriver julen som en ”extrem situation”. Till Dagens Nyheter säger han att gåvogivning genom historien alltid varit en väldigt starkt symbolisk handling. På julen dopas det hela eftersom vi ofta ger presenter till flera personer samtidigt som dessutom kan jämföra sina gåvor.

Annons

Ska du handla julklappar är det bra att sätta en tydlig budget. Strunta också i pliktjulklappar. Kanske kan du ge bort lite av din tid i stället i form av en fika, middag, promenad eller något helt annat.

7. Låt saker ta tid

Om du ändå är ute i sista sekunden och trängs i affärerna tillsammans med alla andra, låt det ta sin tid. Gör saker och ting i ett lugnt tempo. Ingenting kommer faktiskt gå snabbare bara för att du stressar, risken är snarare att det blir precis tvärtom. Ledarskapsexperten Alexander Holmberg tipsar i SVT om att möta stressade och irriterade medkonsumenter med ett leende. Kanske får du ett leende tillbaka.

Läs även:

Källor: Kry, Medical news today, TT
Artikeln publicerades först på Hemmets.

Annons